Četvrtak, 29. rujna 2022.

Općina Virje svečanom sjednicom obilježila Dan općine i blagdan svetog Martina

Brojne su mlade obitelji ostale živjeti ovdje, a tome dovoljno govori u prilog činjenica da nam nedostaje mjesta u novom vrtiću, rekao je načelnik Mirko Perok

Preporučujemo

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je obilježen Dan općine Virje i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika svetog Martina. Svečanoj sjednici, koja je održana u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Prije svečane sjednice, u župnoj crkvi sv. Martina održana je sveta misa te su položeni vijenci i zapaljene svijeće na mjesnom groblju, izvijestio je Ured župana.

Na svečanoj sjednici okupljene je prvo pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Davor Čižmešinkin, a zatim se obratio načelnik Mirko Perok koji je kazao kako je unatoč izazovnim okolnostima pandemije koronavirusa, Općina uspjela realizirati većina projekata.

– Jedan od naših prioriteta su demografske mjere namijenjene za pomoć mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja i za pomoć roditeljima kroz razne naknade od rođenja djeteta do završetka školovanja. Brojne su mlade obitelji ostale živjeti ovdje, a tome dovoljno govori u prilog činjenica da nam nedostaje mjesta u novom vrtiću. Kroz program Zaželi zaposlili smo njegovateljice koje brinu o našim starijima i nemoćnima, a njihove smo plaće financirali i u periodu čekanja između dva EU projekta. Neki od važnijih projekata obuhvaćaju novo dječje igralište u sklopu parka, promjenu krovišta na zgradi budućeg hostela, obnovu zgrade bivše općine, uređenje društvene infrastrukture i slično. Tu je i izgradnja kružnog toka na trgu Prodavić vrijedna tri milijuna kuna, izgradnja Spomenika domovini i hrvatskim braniteljima te izgradnja malonogometnog igrališta u Šemovcima. Pri završetku je i posljednja faza izgradnje vodovoda na području naše općine, dionica Donje Zdjelice-Rakitnica. Potpisan je i ugovor za izgradnju kanalizacije u Šemovcima i Hampovici kao dio projekta aglomeracije Đurđevac-Virje, vrijednost radova je oko 38 milijuna kuna, a početak se očekuje uskoro – kazao je načelnik Perok te dodao kako osiguravaju i poticaje za gospodarstvenike, brinu o održavanju 250 kilometara nerazvrstanih cesta te kako su financijski stabilna općina koja uredno izvršava svoje obveze.

– Spremni smo za nove izazove pred nama te zahvaljujem Županiji i Republici Hrvatskoj koje su nam partnerima na brojnim projektima te nam tako olakšavaju njihovu realizaciju. Hvala i svim mojim djelatnicima i zaposlenicima općinskih ustanova, koji svojim radom i zalaganjem doprinose razvoju Općine. Čestitam i dobitnicima općinskih priznanja koji nam promoviraju na najljepši mogući način – poručio je načelnik Perok u svom govoru.

Župan Koren, uz čestitke, zahvalio načelniku Peroku na suradnji, partnerstvu i prijateljskom odnosu koji Županiju i Općinu veže dugi niz godina.

– Ovakva događanja prilika su da se vidi što se sve napravilo na području općine te moram pohvaliti općinsko vodstvo na realizaciji brojnih infrastrukturnih i drugih projekata kojima se uvelike doprinijelo poboljšanju kvalitete života mještana. Preduvjet za uspješnu realizaciju projekata je upravo odgovorno i kvalitetno upravljanjem resursima i općinskim proračunom, a posebno nas veseli koliko se pažnje pridaje odgoju i obrazovanju. Uz to, ovo je općina sporta i kao takva je prepoznata i izvan granica naše županije te zahvaljujem svim vrijednim sportašima i sportskim djelatnicima, kao i Općini koja ih podržava. Siguran sam da Virje ima veliku perspektivu, što dokazuju i podaci o ostanku mladih obitelji, odnosno evidentan je uspjeh vaših mjera protiv negativnih demografskih pokazatelja. Raduje nas sve što vodi razvoju naših općina te vjerujem da će Virje u godinama pred nama ostvariti još veći napredak na korist i zadovoljstvo svojih mještana. Županija će vam u tome biti podrška i želim vam puno uspjeha i daljnjem radu – kazao je župan Koren.

Čestitkama se uime predstavnika jedinica lokalne samouprave pridružio načelnik Općine Ferdinandovac i potpredsjednik Županijske skupštine Vjekoslav Maletić.

U sklopu svečane sjednice Općinskog vijeća dodijeljena su i javna priznanja Općine. Povelju Plašt svetog Martina dobio je Drago Hatadi, a zlatne plakete Općine Stjepan Odobašić na području društvenih djelatnosti, Katarina Glavnik na području pčelarstva, Vladimir Svržan na području vatrogastva, Udruga vinogradara i podrumara Šemovci na području vinogradarstva u povodu desete obljetnice djelovanja te Društvo žena Virje na području očuvanja kulturne baštine u povodu 90. obljetnice djelovanja.

Svečanoj sjednici prisustvovale su i ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev, predstavnici jedinica lokalne samouprave i ustanova te drugi uzvanici.

- Advertisement -

Najnovije objave