Nedjelja, 7. kolovoza 2022.

Općini Mali Bukovec petica za proračunsku transparentnost četvrtu godinu zaredom

Načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković naglasio je kako općinska uprava ima za cilj što bolje informirati građane kako se i na što troše proračunska sredstva

Preporučujemo

Općina Mali Bukovec četvrtu godinu zaredom dobila je peticu za proračunsku transparentnost.

Rezultate analize proračunske transparentnosti županija, gradova i općina za razdoblje od studenog 2021. do travnja 2022. godine objavio je Institut za javne financije.

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica. To su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020.; izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021.; prijedlog proračuna za 2022.; izglasani proračun za 2022. i proračunski vodič za građane za 2022.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije, ističu iz Instituta. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković naglasio je kako općinska uprava ima za cilj što bolje informirati građane kako se i na što troše proračunska sredstva.

– Općina Mali Bukovce provodi brojne projekte kako bi mještanima život učinila boljim, kvalitetnijim i ugodnijim. Pri tome je važno da postoji partnerski odnos s mještanima, a transparentnost proračunskih dokumenata samo je jedan dio toga. Naši građani pune općinski proračun i imaju pravo sudjelovati svojim prijedlozima ili primjedbama. Kontinuirana visoka ocjena Instituta potvrđuje našu uspješnost – rekao je načelnik Darko Marković.

U osam godina prosječna proračunska transparentnost lokalnih jedinica u Hrvatskoj porasla je s 1,8 na 4,5, objavio je Institut za javne financije.

- Advertisement -

Najnovije objave