Četvrtak, 18. srpnja 2024.

Oštar odgovor policije nakon medijskih napisa o slučaju silovanja djeteta

U istražni zatvor priveden je 47-godišnjak, i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te ponavljanja kaznenog djela. Sumnjiči ga se za teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta za što je predviđena kazna od 5 do 15 godina zatvora

- Oglas -

Županijski sud u Varaždinu odredio je u ponedjeljak protiv 47-godišnjaka iz mjesta u okolici Varaždina istražni zatvor u trajanju od 30 dana, i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te ponavljanja kaznenog djela.

Naime, varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo sumnjiči ga za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta, a za što je predviđena kazna od pet do 15 godina zatvora, piše Varaždinski.hr.

Jeziv slučaj, doznaje se, dogodio se u subotu. Nakon što su o svemu ovome počeli pisati tamošnji lokalni, a potom i nacionalni mediji, oglasila se i varaždinska policija.

- Oglas -

“Policijska uprava varaždinska uvažava potrebu za objavom vijesti i transparentnošću, no u svakom slučaju prijave nasilnih delikata postoji protokol postupanja s ciljem privođenja počinitelja nadležnim tijelima i procesuiranja istog, bez zadrške i bez iznimke.

Također smatramo da je, uz sve uvažavanje javnosti djelovanja i transparentnosti, u ovakvim slučajevima krajnje neprimjereno i nedopustivo javno debatirati i prikupljati saznanja po mjesnim kuloarima, ne vodeći računa o samoj žrtvi i zakonskoj potrebi žrtve za tajnošću postupka. Posebice u manjim sredinama gdje mediji pišu o imaginarnoj osobi, ali mještani znaju o kome se radi.

Kad su u pitanju djeca, posebno ranjiva skupina, javno prokazivati događaj s detaljima obiteljskog života i pričama o događaju, otvarajući mogućnost javnih komentara, spada u zadiranje prava same žrtve.

Objavom ovakvih članaka ne postavlja se pitanje zataškavanja policije, nego pitanje koja je uloga medija u daljnjoj viktimizaciji žrtve.

Policija reagira žurno na svaku dojavu te u slučaju nasilja bilo koje vrste postupa s velikom dozom empatije kako bi se žrtvama pružila potpora i prvo utočište.

- Oglas -

Ovakvim člancima doprinosi se upravo suprotno onome što policija obećava žrtvama: nemojte brinuti, budite hrabri, nemojte se sramiti, neće novine o tome pisati, neće selo o tome čitati. Upravo su to riječi koje su žrtvi potrebne i to je minimum uvažavanja koji joj svi skupa trebamo osigurati.

Uvjereni smo da uviđate da nikakav medijski interes ne može biti vrjedniji od prava žrtve na dostojanstvo i zaštitu od daljnje viktimizacije.

Također skrećemo pozornost na preporuke Pravobraniteljice za djecu o medijskom izvještavanju o djeci te o zaštiti privatnosti djece u medijima, kao i Etičke smjernice načela za etičko izvješćivanje o djeci UNICEF-a.

Napominjemo kako radi zaštite dobrobiti djeteta i žrtve policija neće davati nikakve daljnje podatke”, priopćili su iz Policijske uprave varaždinske.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti