6.3 C
Zagreb
Nedjelja, 18. travnja 2021.

Ostvaren san članova DVD-a Jankovac, nabavljeno je vatrogasno kombi vozilo

Vozilo će služiti za prijevoz vatrogasaca na intervencije, kao i za prijevoz pomlatka na vatrogasna natjecanja

Preporučujemo

Mjesto Jankovac administrativno je u sastavu Općine Sokolovac. Na popisu stanovništva iz 1991. godine Jankovac je imao 71 stanovnika, a danas, poslije 30 godina, taj je broj je gotovo prepolovljen. Naime, sada u Jankovcu živi 40 stanovnika smještenih u 13 kuća, od čega su njih 11 djeca.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Jankovac osnovano je 6. lipnja 2017. godine, a osnovala ga je skupina od 12 entuzijasta na čelu s današnjim zapovjednikom Danijelom Triplatom i predsjednicom Jelenom Piljak. Od samog početka svi članovi daju golemi doprinos, kako u materijalnom, tako i u financijskom smislu. Vlastitim sredstvima kupili su dio vatrogasne opreme i počeli s vatrogasnom djelatnošću.

U društvu djeluje 11 operativnih vatrogasaca i petero izvršnih članova, od čega je njih 11 s liječničkim pregledom, a troje je vatrogasca osigurano u sastavu vatrogasnog voda.

U protekle četiri godine velika pažnja posvećena je obrazovanju, kao i osposobljavanju članstva za neki oblik specijalnosti, i to jedan vatrogasac – specijalnost aparati za zaštitu dišnih organa, dvojica vatrogasca za rad s motornim pilama, dvojica vatrogasca za specijalnost vatrogasni strojar i dvojica vatrogasca za gašenje šumskih požara i prijevoz helikopterom.

Osposobljavanja za zvanja u dobrovoljnom vatrogastvu uspješno je završilo 14 članova, i to dvojica ispitana vatrogasaca, osam vatrogasaca I. klase, dvojica vatrogasna dočasnika i dvoje vatrogasnih časnika.

Djeluju u sastavu VZO Sokolovac i društvo su s najvećim brojem djece u odnosu na broj stanovnika. Imaju 14 članova vatrogasnog pomlatka (djeca od 6 do 12 godina), koja su temelj opstojnosti DVD-a.

Tijekom 2020.godine članovi društva sami su kupili vatrogasni kamion marke Deutz, tip Magirus, model 170 D, 1973. godište, kojim su do sada odradili jednu požarnu, kao i četiri tehničke intervencije.

Kruna njihova četverogodišnjeg rada nabava je neophodnog vatrogasnoga kombi-vozila marke Renault, model Trafic. U petak, 19. ožujka, uz svestranu pomoć predsjednika DVD-a Martijanec Saše Lenčeka, kombi-vozilo stiglo je u Jankovac.

Novi kombi stigao je u DVD Jankovac
Novi kombi stigao je u DVD Jankovac // Foto: Krešimir Juratović

Vozilo će služiti za prijevoz vatrogasaca na intervencije, kao i za prijevoz pomlatka na vatrogasna natjecanja.

S obzirom na to da društvo djeluje na području Općine Sokolovac, koja je do sada uvijek financijski pomagala vatrogastvo, članovi DVD-a Jankovac nadaju se da će Općina Sokolovac, shodno odluci upravnog odbora VZO-a Sokolovac, uskoro i njima doznačiti 30.000 kuna za isplatu vozila.

Društvo se može pohvaliti i sa svojih 14 pomažućih članova, koji financijskim i drugim potporama pomažu u ostvarivanju ciljeva i zadataka DVD-a Jankovac.

Tekst i foto: Izvjestitelj Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Krešimir Juratović

Najnovije objave