Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Počelo izdavanje nove vozačke dozvole, pogledajte kako izgleda

Grafički elementi zaštite osuvremenjeni su i dodatno osnaženi novim, modernim DOVID elementom čime je značajno umanjena mogućnost krivotvorenja

- Oglas -

Ministarstvo unutarnjih poslova i AKD započeli su u ponedjeljak s izdavanjem novog dokumenta elektroničke vozačke dozvole Gen2.

Deset godina od izdanja prve elektroničke vozačke dozvole s beskontaktnim čipom građani Hrvatske ponovno imaju moderan dokument.

Nova vozačka dozvola RH
Izvor fotografije: MUP

Grafički elementi zaštite osuvremenjeni su i dodatno osnaženi novim, modernim DOVID elementom čime je značajno umanjena mogućnost krivotvorenja.

- Oglas -

No, najveće promjene nastale su na hardverskoj komponenti, beskontaktnom čipu, koji ima najnoviji operativni sustav i kriptografski mehanizam, certificiran prema najvišim standardima sigurnosti.

“Promjena čipa uvjetovala je nadogradnju cjelokupnog ICT sustava, a dokument je podvrgnut zahtjevnim testiranjima u međunarodnim akreditiranim laboratorijima koji su potvrdili sigurnost i interoperabilnost nove vozačke dozvole”, rekao je glavni direktor AKD-a Jure Sertić te istaknuo kako Hrvatska zauzima visoko mjesto kada je riječ o kvaliteti izrade i isporuke dokumenata.

Nova vozačka dozvola RH
Izvor fotografije: MUP

“Vozačka dozvola RH je visokotehnološki proizvod, elektronički čitljiv u svim državama članicama EU, a svojom tehnologijom će moći odgovoriti na sigurnosne izazove u narednim godinama”, izjavio je potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te zahvalio stručnjacima iz MUP-a i AKD-a na izvrsnoj suradnji.

Cijena vozačke dozvole ostaje nepromijenjena, a građani ju mogu zatražiti elektronički koristeći elektroničku ili digitalnu osobnu iskaznicu ili fizički u svim policijskim upravama i postajama koje obavljaju upravne poslove.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti