Petak, 29. ožujka 2024.

Podravkinom važnom projektu više od 3 milijuna kuna EU sredstava

Ciljevi projekta su istražiti inovativni, tehnološko učinkovit proces odvajanja nutritivno vrijednog biootpada industrijske prerade povrća Podravkine tvornice Kalnik u Varaždinu

- Oglas -

Podravkinom projektu ‘Razvoj inovativnih proizvoda od nusproizvoda tijekom prerade povrća’ ukupno vrijednom 6.899.956,33 kuna, odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 3.055.545,56 kuna koja sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Bespovratna sredstva dodijelilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH, u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014. – 2020., Prioritetna os 1. Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija, na temelju Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II’.

Tijekom dvogodišnjeg razdoblja provedbe (2020.-2022.), ciljevi projekta su istražiti inovativni, tehnološko učinkovit proces odvajanja nutritivno vrijednog biootpada industrijske prerade povrća Podravkine tvornice Kalnik u Varaždinu, za razvoj novih i inovativnih prehrambenih proizvoda.

- Oglas -

Dodatno će se istražiti potencijal proizvodnje bioplina iz svih otpadnih tokova proizvodnje. Očekivani rezultati projekta su stvaranje novog znanja i povećavanje nematerijalne imovine Podravke kroz patente i nove brendove, povećavanje efikasnosti proizvodnog procesa kroz komercijalizaciju inovativnih proizvoda i izrada stručno evaluiranih dokaza koji bi trebali osigurati nastavak dugoročno-strateških smjernica kompanije za  kružno gospodarstvo i energetsku samodostatnost njezinih proizvodnji.

U okviru UN-ovih 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj do 2030. godine, definirana je i implementacija okolišno prihvatljivih rješenja i tehnologije u poslovni sektor.

Na nacionalnom nivou, Strategija pametne specijalizacije Hrvatske 2016. – 2020., odredila je područja i tržišne prilike za inovacije i tržišni rast.

Sukladno tome, Podravka je prije nekoliko godina započela s analizom stanja i potencijala nusproizvoda koji nastaju tijekom proizvodnje u Podravkinim tvornicama, osobito u tvornicama Kalnik i Umag.

Sektor Istraživanje i razvoj Podravke je u tom periodu u suradnji s akademskom zajednicom postavio hipoteze na osnovi publiciranih znanstvenih radova, a preliminarnim ispitivanjima utvrdio i postojanje nutritivnog potencijala nusproizvoda povrća koji bi se mogao usmjeriti na razvoj potpuno novih proizvoda, visoke dodane vrijednosti.

- Oglas -

Budući da su za čvršće dokaze bila potrebna dodatna istraživanja većeg obima, Podravka je u veljači 2020. sa svojim projektom aplicirala za sredstva EU fondova u okviru objavljenog poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH.

“Vjerujem da je sveobuhvatnost ciljeva projekta koji zadiru u čak tri tematska prioritetna područja Strategije pametne specijalizacije Hrvatske (Hrana i bioekonomija, Energija i održivi okoliš te Zdravlje i kvaliteta života), uvelike pridonijela brzom pozitivnom rezultatu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.  Iznimno smo ponosni na ovaj projekt koji je rezultat suradnje različitih sektora unutar kompanije, Uprave te suradnika i konzultanata. Ujedno, ovo je prvi istraživački projekt Podravke koji će se sufinancirati iz fondova EU. Vjerujemo u njegovu održivost kroz komercijalizaciju novih proizvoda i tehnologija”, istaknula je dr.sc. Jasmina Ranilović, voditeljica projekta i direktorica Istraživanja i razvoj Podravke.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti