Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Policija upozorava: čuvajte se prijevara na internetu i zlonamjernih poziva

Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije

- Oglas -

Policijska uprava koprivničko-križevačka tijekom prošle godine zabilježila je razne oblike Internet prijevara.

– Posljednje što smo zabilježili su dojave građana o telefonskim pozivima s nepoznatih inozemnih brojeva, stoga još jednom savjetujemo građanima da ne odgovaraju na takve pozive – istaknuli su iz PU koprivničko-križevačke.

Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije.

- Oglas -

– Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti.  Od pretvaranja da su voditelj vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i/ili bankovne podatke – ističu.

Stoga proučite informacije o sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći:

  • CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
  • Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.
  • Krađe identiteta
  • Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.
  • Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
  • Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
  • Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Pogledajte kako zaštititi vlastite osobne, financijske i poslovne podatke na MUP TV YouTube kanalu.

Više o Internet prijevarama  i kako se zaštiti možete pročitati na linku.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti