Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Premijer Plenković: ‘U novu godinu ulazimo snažni i sigurni da zajednički možemo prebroditi krize’

Od 22 zemlje članice Europske unije koje su do sada objavile podatke o rastu BDP-a u trećem tromjesečju, Hrvatska je s rastom od 5,2 posto na drugom mjestu, iza Cipra koji ima rast od 5,4 posto

Preporučujemo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je u petak najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku o rastu BDP-a u trećem kvartalu od 5,2 posto.

“Sve je to na tragu Vladinih procjena da bi rast ove godine trebao biti oko 5,7 posto ukupno. Ovakav rast za treći kvartal, s obzirom na to da je i prošle godine treći kvartal bio visok, je očekivan i dobar. To je zasigurno ohrabrenje funkcioniranju hrvatskog gospodarstva”, rekao je Plenković zahvalivši hrvatskim poduzetnicima koji su svojim aktivnostima pridonijeli jačanju hrvatskog gospodarstva.

Podsjetio je da je Vlada kombinacijom adekvatnih, snažnih i sveobuhvatnih mjera nakon covid krize očuvala radna mjesta, pomogla gospodarstvu, radnicima, ali i najugroženijima.

“Kada se to stavi u kontekst skorog članstva u europodručju i Schengenskom prostoru, ali i najvećeg investicijskog rejtinga Hrvatske ikad, onda se može reći da u novu godinu, unatoč brojnim izazovima, ulazimo snažni i sigurni da zajednički možemo prebroditi krize, osigurati gospodarski rast, očuvati socijalnu koheziju i ostaviti prostora za snažne mjere pomoći onima kojima će one biti potrebne”, poručio je.

Dodao je da je od 22 zemlje članice Europske unije koje su do sada objavile podatke o rastu u trećem tromjesečju, Hrvatska na drugom mjestu, iza Cipra koji ima rast od 5,4 posto.

Premijer se osvrnuo i na odluku o obuci ukrajinskih vojnika te ponovio da su tu stvari jasne i da ne mogu biti jasnije.

Podsjetio je da je Europska unija donijela odluku, za koju je glasala i Hrvatska, da se osnuje EU misija vojne pomoći i potpore Ukrajini.

Dakle, pojasnio je, osnovala se misija, a nije se dogovorila neka vježba koja će trajati tjedan ili dva dana i imati naziv “XY 2023”.

“Osnovala se misija koja će trajati neko vrijeme, s političkim smislom i ciljem da se zemlji koja je žrtva ruske agresije, u brutalnom ratu koji traje od 24. veljače, sustavno pomaže od strane Europske unije, čija je Hrvatska članica već devet i pol godina”, pojasnio je.

Rast osnovice plaća državnih dužnosnika

Istaknuo je kako je situacija s osnovicom i plaćama dužnosnika već dugo na dnevnom redu, a nitko se time ne usudi baviti.

“Ono što se počelo događati, s obzirom na to da smo mi Vlada koja je, za razliku od SDP-ove koja nije dizala plaće radnicima, digla za više od 30 posto plaće državnim službenicima, jest da su plaće službenika po pojedinim ministarstvima veće nego plaće čelnika tih tijela, to jest ministara. Ne kažem da ti ljudi ne zavrjeđuju tu plaću, ali to nije normalno niti dobro”, poručio je.

Pojasnio je da se sada radi samo o tome da se podigne ta osnovica kao i osnovica službenicima.

Što se tiče smanjenja koeficijenta dužnosnicima, ustvrdio je kako je dosta s tom demagogijom.

“To je demagogija. Ja mislim da ovakvo usklađivanje osnovice koje ide prema službenicima može ići i prema dužnosnicima”, kazao je.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti