Utorak, 23. srpnja 2024.

RASCO: ‘Pokrivamo 70 posto potreba za električnom energijom iz vlastitog izvora obnovljive energije sunca’

Kalinovačka tvrtka RASCO dobitnica je posebnog priznanja Lider invest – za energetsku učinkovitost za projekt "Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti"

- Oglas -

Kalinovačka tvrtka RASCO dobitnica je posebnog priznanja Lider invest za energetsku učinkovitost za projekt “Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti”.

Održivost i održive prakse važan su dio strategije razvoja kompanije RASCO. Svi projekti, bili fokusirani na procese i proizvodnju ili na inovacije dizajnirani su od samog početaka tako da inkorporiraju i filozofiju održivosti.

Projekt “Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti”, za koji je RASCO nagrađen s posebnim priznanjem za energetsku učinkovitost, obuhvaćao je dvogodišnji ciklus ulaganja u tehnologije i procese kojima je cilj bio smanjenje potreba za isporučenom energijom i povećana energetska učinkovitost, priopćili su iz ove tvrtke.

- Oglas -

Najveći udio u investiciji, ali i ukupnoj uštedi energije, dodaju, odnosio se na izgradnju sunčane fotonaponske elektrane snage 324 kWh na krovu proizvodne hale u Kalinovcu. Ovo je druga fotonaponska elektrana u koju je RASCO investirao u posljednjih pet godina. Zahvaljujući tome, sada 70 posto svojih potreba za električnom energijom namiruje iz održive energije sunca.

Uštedi energije doprinosi i novougrađeni sustav rekuperacije otpadne topline. Toplina koja nastaje kao nusprodukt rada kompresora postrojenja za površinsku zaštitu preusmjerava se i koristi za grijanje radnog prostora.

U tom periodu nabavljeno je također i nekoliko energetski učinkovitijih strojeva koji su implementirani u proizvodni proces: CNC upravljani stroj za rezanje pločastog metala, preše za savijanje metala te vertikalni obradni centar.

U skladu s politikom RASCO-a, koja se temelji na kontinuiranoj modernizaciji proizvodnog procesa i promicanju održivih praksi, investicija je zaokružena krajem prošle godine implementacijom certifikata ISO 50001:2018, kojemu je svrha učinkovit i pouzdan sustav praćenja i upravljanja potrošnjom energije.

Nagradu je u sklopu Financijsko-investicijskog foruma nedavno održanog u Zagrebu preuzeo predsjednik uprave RASCO-a Ivan Franičević.

- Oglas -

“U vremenima energetske nestabilnosti i velikih fluktuacija cijena energenata ne treba zanemariti važnost energetske neovisnosti o mrežnoj opskrbi kakvu omogućavaju vlastite elektrane. Zahvaljujući ovoj investiciji, sada pokrivamo 70 posto potreba za električnom energijom iz vlastitog izvora obnovljive energije sunca”, prigodno je istaknuo Franičević.

Izgradnjom druge fotonaponske elektrane, zamjenom strojeva energetski učinkovitijim te uvođenjem sustava rekuperacije otpadne topline RASCO je nastavio s ulaganjima koja imaju zeleni predznak.

Na svemu što rade su im čestitali i iz Općine Kalinovac.

“RASCO još jednom potvrđuje svoju predanost održivim ulaganjima”, istaknuli su iz općinske uprave.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti