Petak, 24. svibnja 2024.

Rasinja: rođendan Crvenog križa obilježili sjećanjem na barunice Inkey

Razgovaralo se o inicijativi da se označi i uredi nadgrobni spomenik barunice Lily Inkey u budućem razdoblju

- Oglas -

U povodu Tjedna Crvenog križa u petak 15. svibnja, zaposlenici GDCK Koprivnica posjetili su općinsko društvo Crvenog križa Rasinja i nadgrobni spomenik barunice Lily Inkey, koji je smješten u perivoju crkve Sv. Križa u Rasinji.

Barunica Ludmila Inkey, majka od Lily, osnivačica je i začetnica Crvenog križa Koprivnica koja je u vrijeme prvog Svjetskog rata vrlo aktivno radila za Crveni križ, a uz nju je humanitarno pomagala i barunica Lily.

Zajedničkim polaganjem spomen vijenca i lampiona ravnateljica GDCK Koprivnica Adela Sočev i načelnik općine Rasinja Danimir Kolman odali su počast barunicama Ludmili i Lily Inkey, za njihovu humanost.

- Oglas -

Pri odavanju počasti sudjelovali su i Višnjica Sesvečan, predsjednica općinskog društva Crvenog križa Rasinja, Marina Kovaček, voditeljica pomlatka OŠ Legrad uz pratnju nekoliko članova općinskog društva Crvenog križa Rasinja.

Također zaposlenici GDCK Koprivnica posjetili su i prostorije općinskog društva Crvenog križa Rasinja, koje članovi koriste za humanitarne aktivnosti, koje obuhvaćaju podjelu rabljene odjeće i obuće te održavanje zajedničkih sastanaka i Skupština općinskog društva Crvenog križa Rasinja.

Uz barunicu Lily veže se legenda o njezinoj zabranjenoj ljubavi prema seljaku Matku koji ju je osvojio dobrotom i ljepotom. Svake su se noći tajno sastajali i on je Lily često nosio ciklame, njezinog omiljenog cvijeća. Ovom prigodom predsjednica i članovi općinskog društva Crvenog križa Rasinja stavile na nadgrobni spomenik teglu ljubičastih ciklama.

Razgovaralo se o inicijativi da se označi i uredi nadgrobni spomenik barunice Lily Inkey u budućem razdoblju.

Izvor: Gradsko društvo Crveni križ Koprivnica

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti