Četvrtak, 21. listopada 2021.

RAZGOVOR S NAČELNIKOM Mario Švegović: ‘Hvala svim mještanima na dosadašnjoj podršci i pozivam sve da u nedjelju izađu na izbore’

Mario Švegović ide po svoj drugi mandat na čelu Općine Koprivnički Ivanec. Otkrio nam je što se sve napravilo u posljednje četiri godine od kada je preuzeo općinu koja je u to vrijeme 'grcala' u dugovima te koji su mu prioriteti ako osvoji još jedan načelnički mandat

Preporučujemo

U povodu lokalnih izbora koji će se održati ove nedjelje razgovarali smo s načelnikom Koprivničkog Ivanca Mariom Švegovićem koji ide po svoj drugi mandat. Švegović nam je otkrio što se sve napravilo u posljednje četiri godine od kada je preuzeo općinu koja je u to vrijeme ‘grcala’ u dugovima te koji su mu prioriteti ako osvoji još jedan načelnički mandat.

Načelniče, za početak, što vas je motiviralo da se ponovno kandidirate za načelnika Koprivničkog Ivanca te jeste li zadovoljni postignutim u ove četiri godine?

Najveća motivacija da se ponovno kandidiram su moji mještani Općine Koprivnički Ivanec koji prije svega zaslužuju čisti i zdravi okoliš i da se projekti poput izgradnje dječjeg vrtića, nogostupa od naselja Koprivnički Ivanec prema naselju Kunovec i mnogi drugi završe, jer su isti već u postupku realizacije. Uvijek može bolje i više, ali uz stalno opstruiranje od strane vijećnika HSS-a, HDZ-a i Mreže neke projekte nije bilo moguće pokrenuti.

Koje ste još kapitalne projekte realizirali?

Vjerujem da mještani razumiju situaciju, kada naslijedite dugove, da nije moguće ništa drugo raditi, već prvo treba sve podmiriti, a nakon toga krenuti u investicije. Ima mnogo projekata koji su financirani novcem iz EU fondova poput pješačko-biciklističke staze, odnosno sjeverni dio Koprivničke ulice za koji smo dobili 1,8 milijuna kuna, zatim proširenje parkirališta na groblju u naselju Koprivnički Ivanec (200.000 kuna), uređenje društvenog doma u naselju Goričko (140.000 kuna), uređenje prostorija udruga Društva izvornog folklora KTK Vector i Udruga veterana Domovinskog rata (100.000 kuna), uređenje malonogometnog igrališta NK Sloga ukupne vrijednosti 900.000 kuna, od čega je dobiveno 290.000 kuna od Ministarstva sporta. Općina je ukupno iskoristila cca 2,5 milijuna kuna za kapitalne projekte iz EU fondova. Unatoč korona krizi prodano je građevinsko zemljište u poslovnoj zoni u vrijednosti od 3,6 milijuna kuna. S obzirom na to da je to jednogodišnji proračun Općine Koprivnički Ivanec zadovoljan sam postignutim, a ista sredstva su iskorištena za poboljšanje uvjeta života mještana Općine Koprivnički Ivanec. Također, tu je i projekt gerontodomaćica za 32 korisnika kroz EU projekte “Zaposli pa pomozi” i “Pomoć je moć”.

Pojedinci u Vijeću misle da će EU lopatom bacati novac u proračune JLS-a, međutim za svaki projekt treba biti natječaj, čekati rezultate godinu dana, a ako se prođe, može se graditi. Taj proces za velike projekte traje do godinu i pol dana. To mogu znati samo oni koji se prijavljuju na natječaje, a ostalo su samo priče.

Prije nekoliko dana najavili ste gradnju dječjeg vrtića što je ujedno vaš najveći uspjeh kao načelnika, ali općinski HSS i HDZ tvrde kako ste mogli i više?

Da, ovo je jedan od mojih većih uspjeha kao načelnika i jako sam zadovoljan da će uskoro roditelji moći svoju djecu smjestiti u novi dječji vrtić s pet skupina, dvije jasličarske i tri miješane veliki-mali.

Moj najveći kritičar je lokalni HSS na čelu sa Zoranom Vrabeljom iza kojeg stoji Ivan Pal, koji je uništio koprivnički HSS “šurujući” s Mrežom i Korenom te koprivničkim SDP-om. Da vas podsjetim, prošle lokalne izbore HSS nije imao svog kandidata za župana isključivo zbog uplitanja Kreše Beljaka u demokratski proces izbora, a sve uz pomoć Pala, koji su u to vrijeme za svoju vlastitu korist pogodovali aktualnom županu, a SDP je zeznuo svog vlastitog kandidata gospodina Slavka Tucakovića. To vam je danas javna tajna o kojoj se više ne priča. Nekako se bojim da će se i ove izbore dogoditi isti scenarij.

Po meni je najžalosnije da gospodin Vrabelj kritizira mene kako se ništa ne radi, a pogodnosti koje koristi poput ‘Poticaja za mlade’ u iznosu 20.000 kuna i sufinanciranje dječjeg vrtića mu odgovaraju, a ja kao načelnik ne odgovaram s time da je kao kandidat za načelnika HSS-a protiv izgradnje dječjeg vrtića. Meni to govori da čovjek ne barata ni temom ni materijom te je samo produžena ruka pojedinaca koji vide osobni interes od gradnje “MEGASMETLIŠTA”. Isto tako, očito je kako HSS, kao ni njegovi vodeći ljudi, ne razumiju što znači investicijski ciklus i da je ovaj model financiranja vrtića, koji smo mi pokrenuli, uobičajen. Nemam ništa protiv gospodina Vrabelja, to je mlad i ambiciozan političar, ali mora naučiti da se izbori ne dobivaju lažima i blaćenjem protukandidata.

U krajnju liniju što mislite na koji način će općine u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom financirati sportske dvorane, nego kreditom ili na koji način će Grad Koprivnica financirati školu na Podolicama.

Kandidati za načelnike od strane HDZ-a i Mreže prozivaju me zbog vrtića i zaduženja, a ne vide da aktualni župan Darko Koren već dva tjedna gradi kampanju na izgradnji sportskih dvorana za koje će se zadužiti općine i županija u puno većim iznosima.

Koje projekte mislite realizirati u naredne četiri godine?

Već sam prije spomenuo izgradnju dječjeg vrtića, nogostup od naselja Koprivnički Ivanec do naselja Kunovec, pješačko-biciklističke staze u svim naseljima, izgradnja Osnovne škole ukoliko bude mogućnost apliciranja na EU fondove, dovođenje investitora u poslovnu zonu, dovođenje investitora za izgradnja staračkog doma i nastavak jednolikog razvoja svih naselja.

I za kraj vaša poruka biračima.

Birajte provjereno i učinkovito, birajte jednoliki razvoj svakog naselja, birajte načelnika koji ima rezultate i djela, a ne obećanja.

Birajte broj 4 za načelnika Demokratskog HSS-a koji brine za zdravlje svojih mještana i broj 1 za Općinsko Vijeće Demokratskog HSS-a koji žele razvoj Općine Koprivnički Ivanec.

Najnovije objave