Subota, 24. veljače 2024.

Stožer od subote ukida gotovo sve mjere, Beroš: Pandemija jenjava, no još nije vrijeme za proglašenje njezina kraja

Nitko ne smije smatrati da je s ukidanjem mjera sve gotovo, to se posebno odnosi na imunokompromitirane i osobe starije životne dobi, rekao je ministar Beroš

- Oglas -

Nacionalni Stožer civilne zaštite od subote ukida gotovo sve protuepidemijske mjere u Hrvatskoj, a na snazi ostaju samo obveza korištenja maske u zdravstvenom i socijalnom sustavu te obveza predočenja covid potvrde za državljane trećih zemalja pri ulasku u Hrvatsku.

“Od sutra u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke Stožera koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja”, rekao je na konferenciji za novinare voditelj Stožera Davor Božinović.

Od sutra u ponoć može se ‘partijati’ do zore

- Oglas -

Epidemiološka slika u Hrvatskoj znatno je povoljnija nego krajem prošle ili početkom ove godine, a posljedice covida više nemaju značajnijeg utjecaja na javno zdravlje i stanovništvo. Također, zdravstveni sustav više nije opterećen kao što je bio prije nekoliko mjeseci.

“Aktualne mjere se praktički ukidaju u prvim minutama subote, odnosno od sutra u ponoć, što će biti prvi put u više od dvije godine da će se građani moći okupljati bez ograničenja i ‘partijati’ do zore”, potvrdio je Božinović.

Na snazi ostaju samo dvije mjere – obveza korištenja maski za lice za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu, te za zaposlenike i posjetitelje ustanova socijalne skrbi koje pružaju smještaj za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i odluka o prelasku granice.

“U svim drugim okolnostima koje su procijenjene kao niskorizične, vrijedit će tek preporuka za korištenje maski za lice – ali to će biti individualna odluka pojedinca, a nenošenje maski više neće biti predmet sankcioniranja”, objasnio je Božinović.

Na snazi ostaje odluka o privremenom ograničavanju prelaska graničnih prijelaza, ali i ona ima bitno olakšane kriterije.

- Oglas -

“Više nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi. Državljani trećih zemalja moći će prelaziti granicu bez dokazivanja razloga dolaska, dovoljno je da posjeduju covid potvrdu”, kazao je.

Pandemija jenjava, no još nije vrijeme za proglašenje njezina kraja

Osobe koje dolaze iz država članica EU-a više neće trebati covid potvrde za ulazak, istaknuo je Božinović, a obveza predočenja covid potvrde neće se primjenjivati niti na raseljene osobe iz Ukrajine.

Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je kako je ukidanje mjera ‘vrlo dobro promišljeno’, a pri donošenju te odluke uzeti su u obzir svi trenutni parametri kretanja pandemije.

“Ulaskom u treću godinu svjedočimo da pandemija ipak jenjava. Znači li to da je virus izgubio svoj potencijalni infektološki kapacitet, vjerujem da jest”, rekao je Beroš.

No, na pitanje hoće li se u Hrvatskoj proglasiti kraj pandemije odgovara kako za to još nije sazrelo vrijeme. Nitko ne smije smatrati da je s ukidanjem mjera sve gotovo, to se posebno odnosi na imunokompromitirane i osobe starije životne dobi.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je da se popuštanje mjera temelji na poboljšanju epidemiološke situacije, na tome što je više od 70 posto odrasle populacije cijepljeno bar s jednom dozom, te oko 600.000 osoba koji su od početka godine imunitet stekli preboljenjem.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti