Srijeda, 1. prosinca 2021.

‘Stožer priprema novi set mjera, daleko oštrije, a vrijedit će negdje do Božića’

Nije odmah bio plan ići odmah u najstrože mjere, već ih postupno pooštravati. Ovo će biti najjače mjere u ovom drugom valu epidemije, s ciljem da zdravstveni sustav bude neopterećen i da svi dobiju zdravstvenu skrb. Ići će na nacionalnoj razini strože mjere - potvrdio je ministar Davor Božinović

Preporučujemo

Premijer Andrej Plenković jutros je održao sastanak sa svim županima i članovima Vlade o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i primjeni mjera u borbi protiv koronavirusa, kao i stabilnosti zdravstvenog sustava. Raspravljali su i o novim mjerama radi zaštite zdravstvene sigurnosti građana i smanjivanja intenziteta širenja zaraze.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je također prisustvovao sastanku istaknuo je da će u srijedu Stožer civilne zaštite pripremiti novi set mjera s kojima će upoznati župane i set će vrijediti negdje do Božića.

– Radi se o oštrijim mjerama, neki misle da su ove mjere dostatne, ali brojevi ne padaju i idemo s novim mjerama imajući u vidu da je ovo duga bitka. Nije stvar o tjednu ili dva već o dužem razdoblju restrikcija. Ako će sve ići po planu trajat će nekoliko mjeseci do šest mjeseci. Ne mogu reći koje su konkretne mjere, tek će se o njima razgovarati. Usmjerene su na segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstva, i na druge resore, prije svega kultura i dijelovi školstva – rekao je ministar.

Dodao je kao treba pronaći jedan balans koji su tražili sve ovo vrijeme i probali ga naći u racionalnom opsegu.

– Virus se ponaša tako da ako dođe do popuštanja mjera on se razmaše. Nije odmah bio plan ići u najstrože mjere, već ih postupno pooštravati. Ovo će biti najjače mjere u ovom drugom valu epidemije, s ciljem da zdravstveni sustav bude neopterećen i da svi dobiju zdravstvenu skrb. Ići će na nacionalnoj razini strože mjere – potvrdio je Božinović, piše Jutarnji.hr.

S druge strane, ističe Božinović, mora se razmišljati da se ekonomski preživi i vidjeti koliko zatvaranje može imati utjecaja za mentalno zdravlje ljudi.

– Mi ćemo pripremiti draft za uži kabinet Vlade i župane, vidjet ćemo reakcije i primjedbe i onda donijeti odluku koja će stupiti na snagu vjerojatno krajem ovog tjedna. Postoje cjepiva koja su obvezna, moramo znati da bi cjepivo zaustavilo širenje epidemije trebalo bi biti procijepljeno 70 posto stanovništva i vodit ćemo računa da se to i dogodi. Moramo učiniti sve da se najveći broj građana cijepi – kazao je Božinović i dodao kako im treba podrška građana kako bi što prije skinuli maske i vratili se u način života na koji smo navikli.

– Vjerujem da ćemo morati uložiti dodatne napore kad je u pitanju komunikacija i angažirati sve k tom cilju, jer nam je zajednički. Hrvatska ima obvezu cijepljenja za neke bolesti, ne bi ni to bio neki novi moment – komentirao je ministar informacije o mogućem obaveznom cijepljenju.

Najnovije objave