Ponedjeljak, 11. prosinca 2023.

Svakih 30 sekundi u svijetu jedna osoba umre od posljedica bolesti povezanih s hepatitisom

Prema procjenama epidemioloških istraživanja u Hrvatskoj oko 25.000 osoba ima kronični hepatitis B, a oko 40.000 osoba su nosioci protutijela na hepatitis C.

- Advertisement -

Svakih 30 sekundi u svijetu jedna osoba umre od posljedica bolesti povezanih s hepatitisom, upozoreno je u četvrtak povodom Svjetskog dana hepatitisa koji se obilježava 28. srpnja.

Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja hepatitisa.

Hepatitisi su još uvijek globalni javnozdravstveni izazov, više od 1,1 milijun života izgubljen je svake godine zbog posljedica zaraze hepatitisom B i C, piše u priopćenju Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) koja je nositelj nacionalne kampanje ‘Hepatitis ne može čekati!’.

- Advertisement -

Procjenjuje se da ukupno u svijetu, čak devet od deset zaraženih osoba nije svjesno svog statusa.

Prema procjenama epidemioloških istraživanja u Hrvatskoj oko 25.000 osoba ima kronični hepatitis B, a oko 40.000 osoba su nosioci protutijela na hepatitis C. Prema procjenama matematičkih modela oko 12.000 osoba treba se liječiti od hepatitisa C, navodi HUHIV.

Na virusne hepatitise B i C stavlja se poseban naglasak budući da pripadaju takozvanim ‘tihim bolestima’, odnosno bolestima koje dugo vremena teku bez prepoznatih simptoma.

Hepatitis C je izlječiv, a za hepatitis B postoji cjepivo i učinkovito liječenje. Dugotrajna, neliječena infekcija može uzrokovati teška oštećenja jetre i zdravlja.

Hepatocelularni karcinom kao posljedica neliječene bolesti u stalnom je porastu, a većina se otkrije u fazi prekasnoj za uspješno liječenje.

- Advertisement -

Testiranje na hepatitis B i C jedini je način pravovremenog otkrivanja bolesti, pa upravo na važnost pravovremenog testiranja i započinjanja liječenja podsjeća HUHIV u sklopu kampanje ‘Hepatitis ne može čekati!’.

Cilj kampanje koju provode od početka srpnja do kraja kolovoza je i povezivanja zdravstvenog sustava i ljudi koji su bili izloženi rizicima od zaraze virusnim hepatitisima ili žive s hepatitisom, a da toga nisu svjesni.

Iz udruge poručuju da je potrebno nastaviti s dosadašnjim mjerama i kontinuirano poboljšavati nacionalni odgovor prevencije, dijagnostike i liječenja hepatitisa B i C uz što brže usvajanje Nacionalnog akcijskog plana za prevenciju virusnih hepatitisa.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti