Petak, 27. svibnja 2022.

Svjetska zdravstvena organizacija: omikron bi mogao označiti kraj pandemije u Europi

Očekujemo razdoblje mira, a onda bi se krajem godine covid-19 mogao vratiti, ali ne nužno i pandemija, rekao je čelnik WHO-a Europe

Preporučujemo

Čelnik europskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavio je kako je omikron označio početak nove faze u pandemiji covida-19, a možda i njezin kraj u Europi, donosi HRT.

“Može se zaključiti da se regija bliži svojevrsnoj završnoj fazi pandemije”, izjavio je Hans Kluge u razgovoru za AFP te dodao da bi se do ožujka omikronom moglo zaraziti 60 posto Europljana.

Istaknuo je da kada se stiša aktualni val zaraze omikronom u Europi, ‘bit će uspostavljen globalni imunitet koji će trajati tjednima i mjesecima, što zahvaljujući cjepivu što zahvaljujući imunitetu koji su ljudi stekli zarazom što zahvaljujući smanjenoj sezonalnosti’.

“Očekujemo razdoblje mira, a onda bi se krajem godine covid-19 mogao vratiti, ali ne nužno i pandemija”, rekao je čelnik WHO-a Europe.

Također, čelnik europskog ureda upozorio je da je prerano da se covid-19 proglasi endemskom bolesti, poput gripe.

“Omikron se jako brzo širi, a mogle bi se pojaviti i nove varijante”, dodao je.

Povjerenik EU-a za interna tržišta Thierry Breton, čiji portfelj uključuje i proizvodnju cjepiva, izjavio je u nedjelju da će biti moguće prilagoditi ih eventualnim novim varijantama virusa.

“Bit ćemo otporniji, između ostalog i na nove varijante”, istaknuo je Breton.

- Advertisement -

Najnovije objave