Četvrtak, 27. siječnja 2022.

U čakovečkoj bolnici odgođen dio naručenih pregleda, Payerl-Pal: Situacija je dramatična

Oko 75-80% svih hospitaliziranih je necijepljeno, a manji postotak su cijepljene osobe s dvije ili jednom dozom, rekla je Marina Payerl-Pal

Preporučujemo

U Međimurskoj su županiji zbog loše epidemiološke situacije prekinuti posjeti pacijentima i odgođen je dio naručenih pregleda u Županijskoj bolnici Čakovec. U bolnici se liječi više od 100 pacijenata s koronavirusom, a iz bolnice su priopćili da je ova odluka privremena i da će ovisit će o daljnjoj epidemiološkoj slici.

“Podaci o broju novooboljelih su iznimno visoki, prošli tjedan su od ponedjeljka do subote oni iznosili 1753 osobe pozitivne na koronavirus, što je 54 posto od testiranih. U ovom tjednu bilježimo nešto niži postotak pozitivnih, ne prelazi 50 posto, ali brojke su i dalje visoke. To su brojevi koji će se tek odraziti na situaciju u bolnici, koja je i ovako dramatična. Broj hospitaliziranih se povećava iz sata u sat, a ta velika brojka pozitivnih izvanbolničkih dokazanih, nekih 10-ak posto, će sigurno u naredna tjedan dva završiti u bolnici Čakovec na liječenju”, rekla je Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

Vjeruje kako je trenutna epidemiološka situacija posljedica delta-plus soja koji je zabilježen u Međimurju.

“U uzorcima koje smo slali na sekvencioniranje dokazali smo taj soj krajem rujna, potom početkom listopada. Među tim poslanim uzorcima imamo četiri dokazana delta-plus soja koje karakterizira izrazita brzina širenja, što ove brojke pokazuju, ali i teže kliničke slike”, rekla je.

Oko 75-80% svih hospitaliziranih je necijepljeno, a manji postotak su cijepljene osobe s dvije ili jednom dozom. Dio tih hospitaliziranih, s obzirom na tešku kliničku sliku, dobio je potporu kisikom za disanje.

Unatoč jednoj od najboljih procijepljenosti odraslih u zemlji – 65% procijepljenog stanovništva starijih od 18 godina, bolnica se rapidno puni.

“Puno je faktora. Jedan je sam virus, njegova virulencija i brzina širenja. Svi znamo da cijepljenje nije 100-postotna garancija, cijepljeni se mogu biti prenosioci virusa i razboljeti se. Mi bilježimo preko 20.000 oboljelih u Međimurju u cijelom periodu pandemije”, istaknula je Payerl-Pal dodajući da bi i dalje trebali raditi na procjepljivanju stanovništva i dobivanju postotka cijepljenih preko 90% da bi mogli lakše disati.

Smatra da grupiranje ljudi u zatvorenom prostoru, bez obzira na procijepljenost, povećava rizik od širenja virusa. Jedino ako se striktno pridržavaju mjera, kazala je, taj rizik se smanjuje kod cijepljenih.

“Svi oblici okupljanja većeg broja se nikako ne preporučuju, posebno ako traju dulje vremena što omogućuje lakše prenošenja virusa u zatvorenim prostorima”, rekla je.

- Advertisement -

Najnovije objave