Petak, 9. lipnja 2023.

U Đurđevcu održana javna akcija povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Tijekom akcije su kroz razgovor podijeljene informacije kako prijaviti nasilje te gdje se može dobiti savjet svima koji su izloženi nasilju

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije s partnerskom udrugom Hera i podršku udruga civilnog društva na đurđevačkoj je tržnici organiziralo javnu akciju.

Time su se uključili u kampanju ’16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama’, koju provodi preko 1700 organizacija u stotinjak država svijeta, s ciljem podizanja svijesti u javnosti o problematici nasilja nad ženama, ali i dostupnosti informacija o mogućnosti zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju nasilje.

U okviru ove javne akcije predstavljena je i kampanja Vijeća Europe ‘Zajedno protiv seksizma’ #MeToo.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine obilježava u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine, kada je aktivistice za ženska prava sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabel u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

U Đurđevcu održana javna akcija povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Tijekom javne akcije su kroz razgovor podijeljene informacije o načinu prijave nasilja, gdje se može dobiti savjet i podrška svima koji su izloženi ili svjedoče nasilju te su dijeljeni letci, edukativni materijali i publikacije sudionika u akciji.

– Obilježavanjem ovog dana želi se ukazati na učestalost i brutalnost nasilja nad ženama te poslati snažna poruka o važnosti svih aktivnosti u smislu zaustavljanja nasilja nad ženama. Cilj je osvijestiti javnost i potaknuti na prevenciju i eliminaciju nasilja prema ženama.
Nema opravdanja za nasilje bilo koje vrste i nitko ne smije trpjeti nasilje. Svi imamo odgovornost zajednički se boriti protiv nasilja – istaknula je Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova te je u ime organizatora pozvala cjelokupnu javnost da se aktivno uključi u borbu protiv nasilja nad ženama, s naglaskom i pozivom da svi koji su na bilo koji način izloženi ili svjedoče nasilju, prijave slučajeve nasilja.

Također, naglasila je važnost umrežavanja i povezivanja institucija koje su uključene u sustav suzbijanja i prevencije nasilja nad ženama – policije, sudstva, socijalnih službi, organizacija civilnog društva i samih žrtava nasilja.

Bitni su alati komunikacije, socijalnog uključivanja, savjetovanja i dostupnosti za sve dionike, što će doprinijeti povećanju javne svijesti o problematici nasilja.

– Važno je osnivanja Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, koji će biti značajan u pružanju emocionalne podrške kao i informiranja žrtava nasilja o njihovim pravima te upućivanja na relevantne institucije i organizacije civilnog društva – istaknula je Verica Rupčić.

Podrška je besplatna i anonimna, a od 25. studenog broj 116 006 dostupan je 24 sata na dan, svih sedam dana u tjednu, uključujući vikende, praznike i blagdane.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti