Petak, 29. rujna 2023.

U Đurđevcu se nalazi jedan od najvećih geotermalnih potencijala u Europi, za investiciju je zainteresirano šest svjetskih tvrtki

'Jedna bušotina košta 10 milijuna eura, pa Grad ne može sam ući u takve investicije', rekao je gradonačelnik Janči

- Advertisement -

Jedan od najvećih geotermalnih potencijala u Europi nalazi se u Đurđevcu. O tome je bilo riječi na 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca.

Predsjednik vijeća Željko Lacković i gradonačelnik Hrvoje Janči na samom su kraju iskoristili točku pitanja vijećnika kako bi prisutne medije i vijećnike informirali o novostima i poduzetim koracima vezanim uz postupak istraživanja i eksploatacije geotermalnih potencijala na geotermalnom polju Leščan u Đurđevcu.

Kako je uvodno rekao gradonačelnik, Agencija za ugljikovodike raspisala je natječaj za pet geotermalnih polja u Hrvatskoj za istraživanje i eksploataciju geotermala, a jedno od njih je i polje Leščan-2 koje se nalazi 500-tinjak metara od poduzetničke zone A-sjever koje se pokazalo kao jedan od najvećih potencijala u Europi.

- Advertisement -

Grad Đurđevac je još prije godinu dana objavio javni poziv za iskaz interesa na koji se javila Natura Nova, a sada se javilo još pet zainteresiranih svjetskih tvrtki.

– Sa svima smo obavili razgovore i naglasili da Grad podržava sve investicije na njegovom području, posebno kad su u pitanju geotermali. Posebno smo istaknuli da je naš cilj geotermale staviti u potpunu funkciju. Dakle, osim proizvodnje električne energije, cilj nam je da se dobivena toplinska energija koristi i za grijanje, ali i proizvodne djelatnosti da se tako kroz proizvodne procese koji bi koristili jeftinu energiju omogući otvaranje novih radnih mjesta na području grada i da to bude jedna zaokružena cjelina – pojasnio je gradonačelnik.

Natječaj u Agenciji za ugljikovodike je završen te će se uskoro doznati tko će raditi istraživanja. Istaknuto je i da su sve tvrtke rekle da će njihovo istraživanje trajati dvije godine, iako im je na raspolaganju pet godina te što prije staviti geotermale u funkciju.

Stručnjaci s RGN-a napravili su istraživanje i procjenu kapaciteta i veličine geotermalnog bazena iz jedne postojeće plinske bušotine. Dobiveni podaci pokazuju da je temperatura vode 205 stupnjeva, a protok 100 metara u sekundi što daje mogućnost gradnje geotermalne elektrane snage 10 megavata električne proizvodnje s još toliko topline.

– Spomenimo kako jedna bušotina košta 10 milijuna eura, pa Grad ne može sam ući u takve investicije. Bilo je primjera gdje su gradovi i općine sami išli u investicije pa su imali problema sa stavljanjem u funkciju, dok si velike tvrtke s kapitalom mogu priuštiti nekoliko bušenja. Ono što je bitno da će istraživanje pokazati potencijal cijelog bazena te na koji način da se eksploatacijom ne uništi ležište već da se osigura održivost i količina proizvodnje električne energije i elektrana koju može podnijeti taj bazen – pojasnio je gradonačelnik.

- Advertisement -

– Neslužbeno su nam rekli da je ovo najveći potencijal u Europi. Mislimo da je ovo dosta bitno u današnje vrijeme energetike i da ovakav interes pokazuje da će biti benefita za zajednicu i poduzetničku zonu, jer je riječ o bušotini koja se nalazi neposredno kod industrijske zone A-sjever – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković te je dodao kako Grad već godinu dana koristi usluge konzultanata koji pomaže u donošenju odluka temeljem provedbe detaljnijih analiza te su i oni potvrdili te podatke.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti