Nedjelja, 25. veljače 2024.

U Hrvatskoj odgođeni svi sastanci Europske unije do 15. svibnja

U dogovoru s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom pokušat će se pronaći novi termin u lipnju, ako to bude dozvoljavala situacija u svezi s koronavirusom

- Oglas -

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a odlučilo je odgoditi zagrebački samit i sve neformalne sastanke i konferencije koje su se trebale održati do 15. svibnja u Hrvatskoj kako bi se ograničilo širenje pandemije koronavirusa.

Sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan, središnji događaj hrvatskog predsjedanja, bio je predviđen za 6. i 7. svibnja u Zagrebu.

“U dogovoru s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom pokušat će se pronaći novi termin u lipnju, ako to bude dozvoljavala situacija u svezi s koronavirusom. Alternativno, u nemogućnosti održavanja fizičkog sastanka, predložit će se održavanje sastanka video-vezom”, kaže se u priopćenju hrvatskog predsjedništva.

- Oglas -

Hrvatska predsjeda EU-om do 30. lipnja i zagrebački samit mora se održati do toga datuma.

Mjere koje su uvedene s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa uvelike su poremetile rad institucija EU-a. Umjesto fizičkih sastanaka održavaju se video-konferencije, koje pak imaju status neslužbenih sastanaka na kojima se ne mogu donositi odluke. Na razini veleposlanika država članica dogovoreno je da se odluke donose pisanom procedurom.

Sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan zamišljen je kao ključni trenutak hrvatskog predsjedanja Vijećem. Prošli je mjesec Vijeće uspjelo donijeti odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Pandemija uvelike utječe i na predsjedanje Njemačke, koja preuzima rotirajuće predsjedništvo od Hrvatske. U internom pismu koje je uputio njemački veleposlanik pri EU-u Michael Clauss, na koje se poziva portal Politico.eu, kaže se da se predsjedništvo neće moći odvijati kako je planirano i da će trebati smanjiti ciljeve i preusmjeriti se samo na prioritete.

“Od sada će glavni fokus biti na sposobnosti djelovanja europskih institucija u upravljanju krizama, na izlasku i oporavku od krize i možda na očuvanju europskih integracija kao takvih”, kaže se u tom pismu.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti