Nedjelja, 10. prosinca 2023.

U Varaždinskoj županiji registrirano je 14.551 osoba sa šećernom bolesti

Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin na području Varaždinske županije djeluje već 56 godina i okuplja 150 članova

- Advertisement -

Ni kišno vrijeme nije moglo spriječiti članove Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin, da u suradnji sa Savjetom za zdravlje Varaždinske županije te Centrom za dijabetes Opće bolnice Varaždin, povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, organiziraju sada već tradicionalnu javnozdravstvenu akciju besplatnog mjerenja razine šećera u krvi, a sve s ciljem podizanja svijesti o šećernoj bolesti koju sve više nazivaju bolest „tihi ubojica“.

Uz besplatno mjerenje razine šećera u krvi, građani su mogli dobiti i savjet o prehrani i regulaciji šećerne bolesti, a uz to prezentiran je i rad Centar za dijabetes Opće bolnice Varaždin, kao i aktivnosti Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin.

Glavna sestra u Centru za dijabetes Opće bolnice Varaždin Ružica Božičević upozorila je na zabrinjavajuće podatke o broju oboljelih.

- Advertisement -

– U posljednjih 20-tak godina broj oboljelih od šećerne bolesti se utrostručio. U Hrvatskoj imamo više od 375 tisuća registriranih osoba koje boluju od dijabetesa, a gotovo 200 tisuća njih još niti ne zna da boluje od te bolesti. Samo u prošloj godini u Varaždinskoj županiji imali smo 1.239 osoba s novootkrivenom šećernom bolesti, a ukupno u našoj županiji imamo registrirano 14.551 osobu s dijabetesom. Najčešći uzroci bolesti su pretilost, loše prehrambene navike, sjedilački način života – upozorila je Ružica Božičević naglasivši kako u Općoj bolnici Varaždin djeluje Centar za dijabetes gdje pacijenti, između ostalog, dobivaju i stručnu pomoć vezanu uz zdrav način života koji uključuje edukaciju o terapiji, prehrani, fizičkim aktivnostima i drugo.

Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin na području Varaždinske županije djeluje već 56 godina i okuplja 150 članova.

– Tijekom godina naše aktivnosti usmjerene su u organizaciju ovakvih javnozdravstvenih akcija, prvenstveno uz Hrvatski dan šećerne bolesti, te Svjetski dan šećerne bolesti koji se obilježava 14. studenog. Usmjerene su i prema edukaciji naših članova u vidu raznih predavanja i radionica o samoj bolesti, ali i važnosti pravilne prehrane i fizičke aktivnosti, a već dugi niz godina održavamo i vježbe na našim varaždinskim bazenima. Osnovni naš cilj je podučiti ljude da počnu razmišljati o svom zdravlju i čuvati ga – rekla je predsjednica Društva Antonija Brlek koja je naglasila kako dijabetes nije prepreka u ničemu.

– Djeca koja su se prije nekoliko godina uključila u rad našeg Društva, danas su odrasle osobe koje su završile fakultete, zaposlile se, imaju svoje obitelji, trče maratone i jako dobro kontroliraju svoj šećer. I sama sam i supruga i majka oboljelih od šećerne bolesti. Više od 20 godina kao obitelj živimo sa šećernom bolesti. Svatko od njih ima svoj senzor za mjerenje razine šećera u krvi, brinemo jedni o drugima, o prehrani, pazimo na hiperglikemiju i hipoglikemiju i ono što je najvažnije bolest nas u ničemu ne ograničava – zaključila je Antonija Brlek.

Mjerenje šećera // Foto: Varaždinska županija
- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti