Nedjelja, 25. veljače 2024.

U Varaždinskoj županiji više je od 6000 stranih radnika: ‘Ljudska prava moramo držati kao kap vode na dlanu’

U Varaždinskoj županiji Međunarodni dan ljudskih prava obilježen je zahvaljujući udruzi Bedem ljubavi Varaždin, Koordinaciji za ljudska prava Varaždinske županije i Savjetu mladih Varaždinske županije

- Oglas -

U cijelom svijetu 10. prosinca obilježava se Međunarodni dan ljudskih prava.

U Varaždinskoj županiji obilježen je zahvaljujući udruzi Bedem ljubavi Varaždin, Koordinaciji za ljudska prava Varaždinske županije i Savjetu mladih Varaždinske županije.

U petak su zajednički organizirali okrugli stol na temu “Položaj i problemi mladih, posebice pripadnika ranjivih skupina, u Varaždinskoj županiji”, a u sklopu projekta “JEDNAKI Status, Mogućnosti, Odgovornosti” kojeg provodi Bedem ljubavi, a financira Središnji državni ured za demografiju i mlade.

- Oglas -

– Moramo učiti od mlađih generacija, ovim projektom nam šalju poruke koje ćemo u svakom slučaju poslušati, a moramo ih podržati jer oni su čuvari ljudskih prava u budućnosti. Ljudska prava moramo držati kao kap vode na dlanu, to je biljčica koja je jako plaha i koja nam, s obzirom na to što se u svijetu događa, može brzo i lako izmaknuti. Svjedoci smo da se i u našu Varaždinsku županiju doseljava puno više stranih državljana nego ikada prije. Danas ih je ovdje više od 6000, a potrebe gospodarstva su još veće, što znači da će se doseljavanje nastaviti želi li se održati ista razina gospodarskih aktivnosti – rekao je član Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije Dražen Krtanjek.

Napomenuo je da su to prije svega izazovi za domicilno stanovništvo.

– Tiču se svakoga od nas osobno i tiču se društva u cjelini. Moramo paziti kako odgajamo djecu u našim obiteljima te kako ih educiramo o ljudskim pravima u odgojno-obrazovnom sustavu, od vrtićke i osnovnoškolske do srednjoškolske dobi i dalje. Ljudska prava su esencija koja mora prožeti sve aspekte društva – poručio je Krtanjek.

U projektu Bedema ljubavi sudjelovala je i Mirela Oršoš, 20-godišnjakinja romske nacionalnosti iz Strmca.

– Nisam uspjela završiti srednju školu u kojoj sam se susretala i s diskriminacijom. Svi smo mi ljudi isti, ima nas dobrih i loših, a tako je i kod Roma. U sklopu ovog projekta smo naučili da je važno da se i mi mladi sami borimo protiv diskriminacije. Najviše bih voljela da se svi međusobno poštujemo, da se slažemo i da nema mržnje – rekla je Mirela Oršoš.

- Oglas -

Martina Magdalenić (33) iz Žabnika, također sudionica projekta, svojim primjerom pokazuje da se sve prepreke mogu uspješno savladati.

– Nije da se hvalim, ali jedna sam od sretnica koja jesam osoba s invaliditetom, no uspjela sam ostvariti dosta svojih ciljeva. Zaposlena sam, radim u Društvu osoba s invaliditetom, gdje su me prekrasno prihvatili. Provodim različite radionice, među ostalim i u vrtićima kako bih djecu educirala o tome što su osobe s invaliditetom i pokazala im da svi imamo jednake mogućnosti. Svaki čovjek se susreće s preprekama pa tako i mi, ali ih treba svladati. Evo, položila sam uspješno i vozački ispit, zahvaljujući tome što postoje različita pomagala. Za svaku osobu s invaliditetom mobilnost je posebno važna jer nam omogućuje samostalnost – istaknula je Martina Magdalenić.

Ukupno je u projekt Bedema ljubavi, koji je počeo 1. siječnja i završava 31. prosinca ove godine, uključeno oko 120 mladih – pripadnika ranjivih skupina, prvenstveno osoba s invaliditetom i mladih romske nacionalnosti.

– Najviše se radilo na edukacijama, organizirali smo psihološke radionice te radionice političke pismenosti, kao i aktivnosti putem kojih smo na zabavan način željeli potaknuti mlade na građanski angažman, počevši od volontiranja, kao najjednostavijeg i najlakšeg načina. Zadovoljni smo odazivom, grupe koje su se stvorile bile su aktivne. Željeli bismo da više mladih pronađe sebe u aktivnostima koje će doprinijeti općem boljitku naše lokalne sredine. Osobe s invaliditetom i Romi govore da diskriminacija još uvijek postoji, ali ne u najdrastičnijem obliku. One male stvari koje njihov život čine lošijim, zbog kojih se ne osjećaju ugodno, moramo izbjeći i spriječiti. Upravo zato je dio aktivnosti bio usmjeren na senzibilizaciju šire javnosti, a izradili smo i nekoliko videospotova s porukama mladih – rekla je predsjednica Bedema ljubavi Renata Pocedulić.

Dodala je da iduće godine slijedi svojevrsni nastavak projekta budući da je Središnji državni ured za demografiju i mlade odobrio financiranje projekta “Zoon politikon junior”, kojim će sve mlade nastojati dodatno senzibilizirati za ranjive skupine te ih nastojati što više angažirati u volonterskom radu i pomaganju ranjivima.

Na okruglom stolu sudjelovala je i Ljubica Božić, pročelnica upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije, Ivan Vujec, predsjednik Društva osoba s invaliditetom Varaždin, te Božo Kvesić, potpredsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije, a uključili su se i službenici upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove koji su prvenstveno odgovarali na pitanja vezana uz prijevoz, odnosno prilagodbu prijevoznih sredstava, priopćili su iz Varaždinske županije.

Fotografije s okruglog stola možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti