Petak, 12. srpnja 2024.

U Varaždinu proslavljena 160. obljetnica dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj

U Varaždinu je u subotu održana svečana sjednica Hrvatske vatrogasne zajednice povodom proslave 160. obljetnice dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, a u petak 160 godina DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu

- Oglas -

U Varaždinu je u subotu održana svečana sjednica Hrvatske vatrogasne zajednice povodom proslave 160. obljetnice dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj.

Proslavi su prisustvovali izaslanik predsjednika Vlade i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i državni tajnik Ministarstva obrane Zdenko Jakob, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, potpredsjednik Sabora i predsjednik predsjedništva HVZ-a Ante Sanader, počasni predsjednik HVZ-a Franjo Gregurić, predsjednik CTIF-a Milan Dubravac, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, ravnatelj Državne vatrogasne škole Berislav Hengl, varaždinski župan Anđelko Stričak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Dražen Jagić, članovi Vatrogasnog Stožera i Predsjedništva HVZ-a, županijski vatrogasni zapovjednici i predsjednici.

Dobitnici najpothvata u vatrogastvu za 2023. godinu su JVP Osijek za intervenciju u tvrtki Drava International i pripadnici JVP-a Vodice za spašavanje turista iz vatrene stihije.

- Oglas -

Posebno priznanje za požrtvovnost i nesebičnost u obavljanju vatrogasne djelatnosti dobio je Marijan Gajski, pripadnik JVP-a Našice, koji je teško ozlijeđen pri gašenju požara u tvrtki Drava International. Ovo uručenje popraćeno je snažnim pljeskom svih prisutnih uzvanika.

“Vodeći se činjenicom koliko je zahtjevan i opasan posao vatrogasaca, u zadnjih osam godina smo pristupili, ponajviše zahvaljujući gospodinu Sanaderu, u reorganizaciju sustava vatrogastva, koje je podržao predsjednik Vlade Andrej Plenković i cijela Vlada, a kako bi vatrogastvo bilo samostalno u kreiranju politika i opremanju vatrogasaca”, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar Medved.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, poručio je da je hrvatsko vatrogastvo, s policijom i vojskom, stup domovinske sigurnosti.

“Sve one sposobnosti koje imamo dalje ih razvijamo. U današnje vrijeme, osim poplava i požara, imamo i olujna nevremena i bujične poplave. Prilagođavamo tehniku i sposobnosti vatrogasaca da se prilagode tome i da reagiraju odmah”, kazao je Tucaković.

Predsjednik predsjedništva HVZ-a Ante Sanader rekao da je da smo danas odgovorna generacija.

- Oglas -

“Mi smo ti od kojih se očekuje da poboljšamo sustav vatrogastva u Hrvatskoj. Moramo biti svjesni trenutka da nakon više od sto godina, Hrvatska je dobila nadležno tijelo za vatrogastvo koje se brine za unaprjeđenje vatrogasne djelatnosti”, istaknuo je, pak, predsjednik predsjedništva HVZ-a Ante Sanader.

Okupljenima se obratio i varaždinski župan.

“Prije 25 godina, kada sam bio načelnik na početku prvog mandata, prva zadaća bila mi je da od pet dobrovoljnih društava odlučim koja će dobiti radna odijela. Ne navalna vozila, ne kombi vozila, nego koje društvo će dobiti 10 radnih odijela. Da ne govorim u kakvom su stanju bili vatrogasni domovi”, prisjetio se župan Stričak, dodajući kakao je danas situacija potpuno suprotna.

Uručene su povelje i plakete s likom Gjure S. Deželića: 

Luka Martinović, DVD Štitar, VZŽ Vukovarsko-srijemske

Ivan Vuleta, JVP Slavonski Brod, VZŽ Brodsko-posavske

Ivica Glas,  DVD Rakovec, VZŽ Krapinsko-zagorske

Andrija Ilijaš, DVD Hodošan, VZŽ Međimurske

Dragutin Ladić, DVD Brezje, VZŽ Međimurske

Ivica Sokolić, DVD Grubišno Polje, VZŽ Bjelovarsko-bilogorske

Juraj Zelić, DVD Požega, VZŽ Požeško-slavonske

Nikola Sočev, DVD Koprivnica, VZŽ Koprivničko-križevačke

Josip Canjar, DVD Bosiljevo, VZŽ Karlovačke

Ivan Vukman, DVD Trogir,  VZŽ Splitsko-dalmatinske

Branko Mudrovčić, VZG Senj, VZŽ Ličko-senjske

Vlatko Gašić, DVD Stipanovci, VZŽ Osječko-baranjske

Stjepan Koški, DVD Valpovo, VZŽ Osječko-baranjske županije

Franjo Poljak, DVD Našičko Novo Selo, VZŽ Osječko-baranjske

Božidar Kraus, DVD Komarnica Ludbreška, VZŽ Varaždinske

Uručene su povelje i plakete s likom Mirka Kolarića:

Klaudio Karlović, DVD Vodnjan, VZŽ Istarske

Slavko Gotić,  DVD Križevci, VZŽ Koprivničko-križevačke

Katica Valečić, DVD Dragonožec, VZ Grada Zagreba

Zlatko Moćan, DVD Slunj, VZŽ Karlovačke

Ivan Puklavec, DVD Vrbanovec, VZŽ Varaždinske

Ivica Krznar, DVD Oborovo, VZZ Zagrebačke

Ivica Crnojević, DVD Nova Subocka, VZŽ Sisačko-moslavačke

U ime nagrađenih se obratila Katica Valečić, a glazbeni dio svečanosti uveličala je ženska vatrogasna klapa Alegria.

Više fotografija pogledajte OVDJE.

U petak je, pak, obilježeno 160 godina DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu, u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, Vatrogasnom zajednicom grada Varaždina i Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Varaždina.

Obilježavanje je počelo posjetom predsjednika Zorana Milanovića varaždinskim dobrovoljnim vatrogascima. Predsjedniku je prijavak podnio zapovjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Jurica Buden, a potom je predsjednik izvršio smotru postrojenih vatrogasaca. Ovom prilikom predsjedniku je uručena povelja počasnog člana društva, monografija i spomen medalja povodom 160. obljetnice rada.

Potom je održan svečani mimohod vatrogasnih snaga na kojem je sudjelovalo više stotina vatrogasaca iz svih županijskih vatrogasnih zajednica u Hrvatskoj. Prigodi su uz predsjednika Zorana Milanovića nazočili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, saborski zastupnik Miroslav Marković, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Radovan Martinec, predsjednik VZ-a Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Svečani mimohod kojim je zapovijedao Ivica Labaš, zapovjednik JVP-a Grada Varaždina, predvodila je Vatrogasna zajednica Varaždinske županije. Uz vatrogasce iz županijskih vatrogasnih zajednica, u mimohodu su sudjelovali pripadnici MORH-a, pripadnici intervencijskih vatrogasnih postrojbi HVZ-a te vatrogasnih postrojbi u gospodarstvu. Također je u mimohodu sudjelovao ešalon zastava, ali i povijesna vatrogasna vozila te moderna vozila za gašenje požara. Vježbu je uveličao i prelet protupožarnog zrakoplova Canadair CL 415 i helikoptera Mi 171 Sh Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nakon čega je održan drugi dio vježbe SIGURNOST 24.

“Vatrogastvo je od svojih početaka bilo dio modernog političkog života Hrvatske, čak i u vremenu kada je većina stanovništva bila bez standardiziranog jezika i formalnog obrazovanja. Unatoč skromnim sredstvima i osnovnim alatima, vatrogasci su uvijek bili spremni riskirati svoje živote za sigurnost svoje zajednice”, kazao je u obraćanju okupljenima predsjednik Zoran Milanović.

Predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Martinec kazao je kako je dan osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu zapisan u analima hrvatskog i svjetskog vatrogastva.

Glavni vatrogasni zapovjednik je pozdravio sve visoke uzvanike, sudionike mimohoda i građane koji su pratili događaj.

“Ono što činimo svi skupa je za dobrobit naših građana. Nastavimo tako i budimo još jači i veći i imajmo ponosno i veliko vatrogasno srce. Zamolio bih pljesak za sve naše vatrogasce, a posebno za one na području Trogira koji gase i sada požar na otvorenom prostoru”, izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Nakon završetka mimohoda, visoki uzvanici su se uputili u Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu u kojem je održana svečana sjednica Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu. Na sjednici je prikazan film o radu društva, a prigoda je iskorištena za dodjelu visokih vatrogasnih priznanja zaslužnim članovima i uzvanicima.

Tako su plaketu počasnog člana dobili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec, gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić te pročelnica upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Anica Mušanović.

Dodjeljela su i odlikovanja za posebne zasluge, zlatne vatrogasne medalje, zlatne vatrogasne plamenice, vatrogasne spomenice za 50 i 60 godina te plakete DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu.

Više fotografija pogledajte OVDJE i OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti