Srijeda, 21. veljače 2024.

Učenici koprivničke Srednje škole sudjeluju u projektu ‘Implementacija latinskog jezika i antičke kulture na području SZ Hrvatske’

Proteklog su mjeseca posjetili svoje partnere, i to Gradski muzej Varaždin, Državni arhiv u Varaždinu te koprivničku Galeriju Mijo Kovačić

- Oglas -

Pod vodstvom mentorica, profesorice latinskoga i talijanskoga jezika Ines Komljenović Vugrinec te profesorice hrvatskoga jezika Elene Belec Rakić, koprivnički srednjoškolci posjećuju različita mjesta na području sjeverozapadne Hrvatske, a koja su povezana s latinskim jezikom i Rimljanima.

Proteklog su mjeseca posjetili svoje partnere, i to Gradski muzej Varaždin, Državni arhiv u Varaždinu te koprivničku Galeriju Mijo Kovačić.

Koprivnički srednjoškolci u Državnom arhivu u Varaždinu
Foto: Privatna arhiva

Zanimljivo je bilo tijekom boravka u Varaždinu, gdje su u Državnom arhivu čitali stare povelje i spise, a u Gradskom muzeju imali prilike saznati i naučiti mnogo toga o rimskoj kuhinji, posuđu i arheološkim nalazištima na području Varaždina i Ludbrega.

- Oglas -

U koprivničkoj Galeriju Mijo Kovačić sudjelovali su na radionici razvrstavanja arheoloških nalaza.

Radionica razvrstavanja arheoloških nalaza u koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić
Foto: Privatna arhiva

Trebali su posjetiti i Antički muzej u Zagrebu, no zbog oštećenja u potresu, muzej trenutno nije u mogućnost predstaviti tražene predmete.

Sudionike projekta u travnju očekuje trodnevni izlet u Zadar gdje će posjetiti odjel za klasičnu filologiju na zadarskom Sveučilištu te sudjelovati na radionicama kuhanja prema originalnim rimskim receptima, izrade kozmetičkih preparata prema receptima rimskih pjesnika i slično.

Također, posjetit će i Arheološki muzej kako bi mogli usporediti rimsko nasljeđe svojeg kraja s onim u Dalmaciji.

Radionica razvrstavanja arheoloških nalaza u koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić
Foto: Privatna arhiva

“Kroz ovaj projekt učenici uočavaju povezanost hrvatskog i latinskog jezika te utjecaj Rimljana na naše običaje, a uz suradnju s partnerima imaju prilike saznati mnogo o svome jeziku, kulturi i njihovom ishodištu”, istaknule su mentorice.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti