Subota, 28. svibnja 2022.

Učenike osnovnih škola čeka velik izazov, uvodi se mala matura

Velik broj odlikaša u osnovnoj školi, pritisci roditelja i učenika na učitelje, učenje isključivo radi ocjena, a ne znanja

Preporučujemo

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje i Ministarstvo obrazovanja kreću s najvećim projektom nakon uvođenja državne mature, piše HRT.

Uvodi se takozvana mala matura, odnosno nacionalni ispiti na kraju osmog razreda. Tako će, od iduće godine, uz ocjene iz osnovne, za upis u željenu srednju školu vrlo važni biti i rezultati postignuti na maloj maturi.

“Sad ćemo dati nalog Nacionalnom centru da krene s izradom projekta nacionalnih ispita, i to za osnovne škole, ono što su nam rekli najbolja je provjera u 5. i 8. razredu”, rekao je ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs.

Velik broj odlikaša u osnovnoj školi, pritisci roditelja i učenika na učitelje, učenje isključivo radi ocjena, a ne znanja – sve su to argumenti da se uvedu nacionalni ispiti i utvrdi stvarno znanje osnovnoškolaca.

“Jednako kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete, tako će i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, ali i objektivna vrijednost vrednovanja nacionalnih ispita”, rekla je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Ivana Katavić

Mnogi ravnatelji srednjih škola također priželjkuju nacionalne ispite  jer kako kažu upisi su se zbog velikog broja odlikaša pretvorili u farsu.

- Advertisement -

Najnovije objave