Petak, 24. ožujka 2023.

Uvođenjem eura neke cijene su porasle do čak 80 posto!?

Ako se utvrdi neopravdano povećanje cijena, po okončanju inspekcijskih nadzora, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača poduzet će se propisane mjere

Preporučujemo

Tržišna, turistička i inspekcija rada nadzore obavljaju po službenoj dužnosti kao planirane nadzore te povodom prijava građana kojih je od prvoga dana ove godine u Državni inspektorat pristiglo više od stotinu, piše N1, a prenosi Zagorje International.

Na području cijele Republike Hrvatske, od 2. do 4. siječnja, obavljena su 534 inspekcijska nadzora.

Od ukupnog broja nadzora, tržišna inspekcija obavila je 197 nadzora u djelatnosti trgovine na malo, uključujući trgovinu na malo pekarskim proizvodima te uslužnim djelatnostima, pretežito frizerske usluge i usluge njege i održavanja tijela kao i usluge parkinga. Od ukupnog broja obavljenih nadzora, u djelatnosti trgovine na malo obavljeno je 103 nadzora, dok su u uslužnim djelatnostima obavljena 94 nadzora.

U djelatnosti trgovine kroz poslovnu dokumentaciju, prema preliminarnim podacima, imajući u vidu da su inspekcijski postupci u tijeku, utvrđeno je povećanje cijena, u razdoblju koje je neposredno prethodilo uvođenju eura kao službene valute, u šest inspekcijskih nadzora trgovina te u 21 nadzoru trgovine na malo pekarskim proizvodima.

U trgovini je zabilježen porast cijena pojedinih proizvoda od 3 do 19 posto – povećanje cijene čokolade, pekarskih proizvoda, piva, maslaca, kiselog vrhnja, toaletni papir, kave i drugo. Ako se utvrdi neopravdano povećanje cijena, po okončanju inspekcijskih nadzora, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača poduzet će se propisane mjere.

Zatim, u uslužnim djelatnostima, pretežito frizerske usluge te usluge njege i uljepšavanja tijela kao i usluge parkinga obavljeno je ukupno 94 inspekcijska nadzora u kojima je u 17 nadzora utvrđeno povećanje cijena. Radi se o promjeni cijena tih usluga neposredno prije 1. siječnja, a prema preliminarnim podacima, porast cijena kontroliranih usluga kreće se od 10 do čak 80 posto.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti