Petak, 12. srpnja 2024.

Vatrogasci upozoravaju: ‘Velika je opasnost od nastanka požara’

Svojim odgovornim ponašanjem doprinesite sigurnosti. Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru

- Oglas -

U Hrvatskoj se, prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), očekuje prolazak toplinskog vala koji će se u srijedu i četvrtak osobito biti osjetan na riječkom, splitskom i dubrovačkom području, dok će se u petak proširiti i na osječko, zagrebačko i karlovačko područje.

“Zbog velike količine suhog raslinja na području Dalmacije velika je opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora”, istaknuli su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Svojim odgovornim ponašanjem doprinesite sigurnosti. Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.

- Oglas -

Nadalje, ako koristite roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njegova korištenja.

Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ako ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi. Također, održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte.

“Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali. Ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnih zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi”, ističu iz HVZ-a.

Računa treba voditi i da se u automobilima ne ostavljaju djeca, kao ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

“U slučaju da primijetite požar odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112”, poručili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Važno upozorenje policije: ne ostavljajte djecu u vrućim vozilima

- Oglas -

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti