Nedjelja, 25. veljače 2024.

VIDEO Ivan Grobenski objavio novi singl ‘Dynamite’

Pjesma je snimljena u skladu s današnjim trendovima u glazbenoj produkciji, možda zbog simpatija, a možda i zbog protesta

- Oglas -

Nedavno je objavljen novi singl ‘Dynamite’ koprivničkog glazbenika Ivana Grobenskog s njegovog istoimenog albuma koji planira objaviti sljedeće godine. Pjesma je snimljena u skladu s današnjim trendovima u glazbenoj produkciji, možda zbog simpatija, a možda i zbog protesta.

– Instrumentalno mi se bilo teško odmaknuti od ‘Apocalipsticka’, novi zvuk sam morao tražiti u potpuno drugačijem načinu rada. Nekoliko je mojih odluka odigralo ključnu ulogu u formiranju zvuka nadolazećeg albuma. Prvenstveno da na albumu ništa ne odsviram, a drugo da se sve vrti oko već gotovih semplova koje treba značajno modificirati. Osim toga, tu je i repanje koje se čini zavodljivo lakim nekome tko se u tome nije ozbiljno okušao – kaže Ivan Grobenski.

Vruća tema 2023. godine je umjetna inteligencija, odnosno AI. Grobenski preispituje odnos između AI-a i autorskog rada, odnosno načina i izvora umjetne kreativnosti naspram onoj umjetnoj.

- Oglas -

– Umjetna inteligencija ne posjeduje imaginaciju u ljudskom smislu. Ne može stvoriti nešto ni iz čega. Umjesto toga, izuzetno brzo ‘uči’ na temelju već gotovih predložaka i podataka, a onda ih kompilira i kolažira. Na novom se albumu nastojim ponašati kao ‘čovjek AI’, mijenjajući iz temelja vlastiti pristup pisanju glazbe i teksta – pojasnio je Grobenski, dodajući kako je polazišna točka kreacije dosad uvijek bila u određivanju ‘o čemu je nešto’, dok je u ovom slučaju proces i način rada na prvom mjestu.

Ivan Grobenski
Ivan Grobenski // Foto: Vana Katančić i Ivan Gundić

Redatelj i snimatelj video spota je Bojan Koštić s kojim Grobenski surađuje još od vremena grupe Moskau.

– Bojan, osim što je općenito najbolji, najbolje shvaća što bi vizualna reprezentacija moje glazbe trebala biti, a uz to i dijelimo estetski senzibilitet – naglasio je Ivan Grobenski.

Spot je snimljen na koprivničkim Bazenima Cerine koji su ekipu kao lokacija inspirirali u osmišljavanju sadržaja spota.

– I u snimanju spota je proces rada izvrnut naglavačke. Nismo polazili od sadržaja pa onda tražili lokaciju, nego nam je lokacija diktirala sadržaj. Zanimala nas je ta oprečnost vode i vatre, odnosno dinamita. Proveli smo šest sati na bazenima igrajući se straha od vode – objasnio je Grobenski.

- Oglas -

Koreografiju je osmislila i otplesala suvremena plesačica Lucija Romanova. Za miks i mastering bio je zadužen Marin Hraščanec, a singl je objavio Intek Music.

‘Dynamite’ možete slušati na svim digitalnim glazbenim streaming servisima – LINK.

Podsjetimo, posljednji album Ivana Grobenskog ‘Apocalipstick’ bio je na vrhu ljestvica najboljih albuma objavljenih u prošloj godini, a osvojio je i nominaciju za glazbenu nagradu Porin u kategoriji najboljeg albuma alternativne glazbe.

Grobenski se također našao i na prestižnoj listi YouTube-a i IMPALE ‘100 Artists to Watch’ koja predstavlja odabrane izvođače iz 30 zemalja na koje svakako treba obratiti pažnju.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti