Nedjelja, 19. rujna 2021.

VIDEO Joe Biden: ‘Bit ću predsjednik svih Amerikanaca, svih Amerikanaca’

Demokrat Joe Biden položio je prisegu u pustom gradu prepunom vojske. Na svečanosti nije bio predsjednik na odlasku Donald Trump, čime je prekinuo tradiciju mirnog i uljudnog prijenosa vlasti

Preporučujemo

Joe Biden prisegnuo je za 46. američkog predsjednika. Inauguracija novoizabranog američkog predsjednika u Washingtonu dan je kakav se ne pamti.

Demokrat Joe Biden položio je prisegu u pustom gradu prepunom vojske. Na svečanosti nije bio predsjednik na odlasku Donald Trump, čime je prekinuo tradiciju mirnog i uljudnog prijenosa vlasti, donosi HRT.

– Bit ću predsjednik svih Amerikanaca, svih Amerikanaca. Danas počinjemo iznova – naglasio je Biden. Njegov govor i cijelu inauguraciju možete vidjeti OVDJE.

Svanuo je novi dan u Americi, tvitao je izabrani američki predsjednik Joe Biden u srijedu, nekoliko trenutaka nakon što je Donald Trump posljednji put kao predsjednik napustio Washington, a prije nego što će prisegnuti kao 46. predsjednik SAD-a.

Biden je u dugačkoj motoriziranoj povorci stigao u Kongres gdje su ga dočekali čelnici oba doma američkog parlamenta. S njime je došla i potpredsjednica Kamila Harris. Biden i Harris su se mirno i svečano popeli stepenicama sa svojim supružnicima, prizor posve drugačiji od onoga prije dva tjedna kada su u Kongres nasilno provalili Trumpovi pristaše.

“S obzirom na to da sam (prema Wikipediji na engleskom jeziku) jedan od samo dvojice europskih predsjednika države/vlade koji je otvoreno podržao Joe Bidena za predsjednika još tijekom kampanje (drugi ili prvi je bio predsjednik Finske Sauli Niinisto) i da sam od prvog trenutka, još tamo u studenome 2016. bio jasan kao zora, gledajući predsjednika Bidena kako ulazi u Bijelu kuću, moram reći da mi je (kao nereligioznoj osobi) drago kad se potvrđuje kako vjera u svjetlo na kraju ipak pobjeđuje tamu”, napisao je nakon Bidenove inauguracije hrvatski predsjednik Zoran Milanović na svojoj Facebook stranici.

Najnovije objave