Četvrtak, 2. veljače 2023.

Vlada smanjila trošarine na naftne derivate, evo novih cijena goriva

Uvodimo 14-dnevno obračunsko razdoblje te će se cijene mijenjati svakih 14 dana. Procijenili smo da bi to bilo povoljnije za građane, rekao je Plenković

Preporučujemo

Vlada je u ponedjeljak odlučila dodatno smanjiti trošarine na naftne derivate, na benzine za dodatnih 40 lipa po litri što je ukupno za 80 lipa, a dizel za dodatnih 20 lipa ili ukupno 40 lipa, kao i za dodatnih 10 lipa, na 65 lipa po litri, smanjiti maržu trgovaca naftnih derivata na benzine, dizel i plavi dizel, piše Jutarnji.hr.

– U petak smo najavili da ćemo, sagledavši sve trendove, održati sjednicu kojima ćemo ublažiti rast cijena goriva. Tako smo odlučili smanjiti trošarine na benzinsko i dizelsko gorivo. Ukupno sniženje iznosi 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina. Već smo jednom intervenirali i smanjili za 40 lipa, sad smanjujemo za još 40. Dizelsko smo smanjili za 20 prethodno, sad smanjujemo za još 20 lipa – istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Premijer je naveo da je država ukupno do sada smanjila trošarine s 86 kn na 3,06 kn na litru benzinskog goriva te s 3,06 kn na 2,66 kn za litru dizelskog goriva.

– Za plavi dizel trošarina se ne naplaćuje pa tu nemamo mogućnost intervencije – dodao je premijer.

Plenković je najavio i novu uredbu.

– Uvodimo 14-dnevno obračunsko razdoblje te će se cijene mijenjati svakih 14 dana. Procijenili smo da bi to bilo povoljnije za građane – rekao je Plenković i dodao kako će se na ovakav način donijeti maksimalna ušteda. Rekao je i da će ova uredba biti na snazi idućih 30 dana.

Premijer je istaknuo i kako se uredbom dodatno ograničava i marža proizvođačima i distributerima, i to za dodatnih 10 lipa.

– Za benzin i dizel sa sadašnjih 0,75 lipa spušta se na 0,65. Marža za plavi dizel spušta se s 0,50 lipa na 0,40 – kazao je Plenković.

– Da nije bilo ovih mjera, dizel bi sutra koštao 15,70 kn, benzin 15,80 kn, a s ovim mjerama, dizel će koštati 13,08 kuna, benzin 13,50 kuna, a plavi dizel 9,49 – naglasio je Plenković.

Po 50-litrenom spremniku to je za benzin 114 kn manje, za dizel 146 kn i za plavi dizel 171 kunu.

Plenković je rekao i da će nove cijene goriva na benzinskim postajama biti od srijede.

– Za mjesec dana ćemo procjenjivati kako dalje, ovisno o kretanju cijena na tržištu – rekao je premijer.

Na pitanje je li Vlada razmišljala o subvencioniranju javnog prijevoza po jako niskim cijenama, Plenković je kazao kako su ove intervencije samo dio donesenih mjera. Podsjetio je na već donesene subvencije na cijene plina i struje, kao i subvencije poljoprivrednicima i umirovljenicima.

– Bili smo izrazito osjetljivi na najranjivije skupine – rekao je Plenković.

– U sljedećih nekoliko tjedana promislit ćemo što se još može učiniti po pitanju naftnih derivata, kaže Plenković.

Premijer je rekao i da će sutra na benzinskim postajama biti iste cijene goriva kao danas, a da će u srijedu ići smanjenje.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti