Ponedjeljak, 25. listopada 2021.

Vozači, oprez: policija za vikend ima novu akciju na području Podravine i Prigorja

Na poseban oprez pozivaju se mladi vozači i vozači starije životne dobi, da obrate pozornost na postavljenu prometnu signalizaciju i vode računa o održavanju sigurnosnog razmaka

Preporučujemo

Tijekom vikenda, od 27. do 30. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 10 prometnih nesreća od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena i devet prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Vozači pod utjecajem alkohola evidentirani su kao počinitelji jedne prometne nesreće, a mladi vozači evidentirani su kao počinitelji dvije prometne nesreće.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepoštivanje prednosti prolaska (4), brzina neprimjerena uvjetima (3), nepropisno uključivanje u promet (1), nepropisno pretjecanje (1) i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (1).

U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti i ovog vikenda, od 14 sati, u petak, 3. rujna, do 7 sati u ponedjeljak, 6. rujna, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor prometa.

Tijekom pojačanog nadzora prometa u dane vikenda posebna pozornost će se posvetiti upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista, te nadzoru vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora.

“Apeliramo na vozače mopeda i motocikala da prije sudjelovanja u cestovnom prometu izvrše provjeru tehničke ispravnosti sustava za svjetlosnu signalizaciju, za kočenje i upravljanje mopeda i motocikala, posebice pneumatika”, ističu iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Podsjećaju se i na obavezno korištenje zaštitne kacige te se preporučuje korištenje zaštitnih odjela, jer vozači mopeda i motocikala osim ove nemaju nikakvu drugu zaštitnu opremu. Stoga je bitno da su oni kvalitetni i da veličinom odgovaraju vozaču. Kaciga koju koriste vozači mopeda i motocikala, i putnici koje oni prevoze, mora biti propisna, homologirana i pričvršćena.

Također, podsjećaju se vozači na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Potrebno je poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu.

Prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unazad) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.

Na poseban oprez pozivaju se mladi vozači i vozači starije životne dobi, da obrate pozornost na postavljenu prometnu signalizaciju i vode računa o održavanju sigurnosnog razmaka u odnosu na druge sudionike u prometu. Vozači i putnici u vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas.

Ako se u vozilu nalaze djeca, iste pravilno smjestite u autosjedalicu, a veća djeca obavezno moraju koristiti sigurnosni pojas.

“Apeliramo na sve sudionike u prometu da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti te ih podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba”, istaknuli su iz PU koprivničko-križevačke.

Najnovije objave