Ponedjeljak, 25. listopada 2021.

Vozači, oprez: za vikend pojačani nadzor prometa na području Podravine i Prigorja

Tijekom kolovoza u prometnim nesrećama smrtno je stradala jedna osoba, teško su ozlijeđene dvije osobe dok je lakše ozlijeđeno 27 osoba

Preporučujemo

Tijekom kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 44 prometne nesreće od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom, 19 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 24 prometne nesreće s materijalnom štetom.

U prometnim nesrećama smrtno je stradala jedna osoba, teško su ozlijeđene dvije osobe dok je lakše ozlijeđeno 27 osoba. Vozači pod utjecajem alkohola počinili su 11 prometnih nesreća, a mladi vozači devet prometnih nesreća.

Kako bi se smanjilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama, posebice tijekom vikenda, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 20. kolovoza, do ponedjeljka, 23. kolovoza, provoditi pojačani nadzor prometa.

Posebna pozornost posvetit će se upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilima, nadzoru upravljanja vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista te nadzoru vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora.

“Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila, da je potrebno poštivati prednost prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu. Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima”, istaknuli su iz policijske uprave koprivničko-križevačke.

Prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.

“Apeliramo na vozače mopeda i motocikala da prije sudjelovanja u cestovnom prometu izvrše provjeru tehničke ispravnosti sustava za svjetlosnu signalizaciju, za kočenje i upravljanje mopeda i motocikala, posebice pneumatika”, ističu iz PU koprivničko-križevačke.

Vozači se podsjećaju na obavezno korištenje zaštitne kacige te se preporučuje korištenje zaštitnih odjela. Kaciga koju koriste vozači mopeda i motocikala, i putnici koje oni prevoze, mora biti propisna, homologirana i pričvršćena.

U sklopu pojačanog nadzora, Postaja prometne policije Koprivnica i Policijska postaja Križevci provesti će akciju nadzora upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i mladih vozača.

Najnovije objave