Petak, 27. svibnja 2022.

Vozači, pažnja: tijekom vikenda ponovno pojačani nadzor prometa

Posebna pozornost posvetit će se nadzoru mladih vozača, vozača bicikala i te nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja

Preporučujemo

Na području Policijske uprave koprivničko-križevačke vikendima je 2021. zabilježeno 285 prometnih nesreća od čega tri prometne nesreće s poginulim osobama i 89 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.

U ovim nesrećama su tri osobe smrtno stradale (50 posto smrtno stradalih), 29 osoba je teško ozlijeđeno (43 posto teško ozlijeđenih), a 75 osoba je lakše ozlijeđeno.

Najčešće vrste prometnih nesreća tijekom vikenda bile su slijetanje vozila s ceste (94) i bočni sudar (51), a najčešći uzroci događanja ovih prometnih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima (81), nepropisno kretanje vozilom po kolniku (49) i oduzimanje prednosti prolaska (32). Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 88 prometnih nesreća, a mladi vozači su izazvali 54 prometne nesreće.

Kako bi se spriječilo daljnje stradavanje osoba u prometnim nesrećama, posebice tijekom vikenda, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 7. siječnja, do ponedjeljka, 10. siječnja, provoditi pojačani nadzor prometa.

Pojačano će se nadzirati upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, brzina kretanja vozila, poštivanje prednosti prolaska, korištenje sigurnosnog pojasa, prijevoz djece u vozilima, korištenje mobitela i ostalih najtežih prometnih prekršaja.

Također, posebna pozornost posvetit će se nadzoru mladih vozača, vozača bicikala i te nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja.

Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke podsjećaju sve sudionike u prometu na nužnost poštivanja prednosti prolaska, prilagođavanje brzine kretanja vozila stanju i karakteristikama kolnika te frekvenciji prometa i vremenskim uvjetima, korištenje sigurnosnog pojasa i pravilan prijevoz djece u vozilima.

Korištenje mobitela ili sličnih uređaja koji predstavljaju distrakciju, osim u slučaju hands-free uređaja, za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljeno.

“Na vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima na cesti. Za poseban oprez molimo vozače starije životne dobi i mlade vozače”, ističu iz PU koprivničko-križevačke.

- Advertisement -

Najnovije objave