Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Zagrebačka katedrala i Bolle: od potresa do potresa

Na današnji dan, 17. travnja, kada je zbog posljedica nedavnog potresa skinut dio sjevernog tornja zagrebačke katedrale, obilježava se i 94. godišnjica smrti arhitekta Hermanna Bollea, koji je bio zaslužan za plan njezine cjelovite obnove nakon velikog potresa 1880. godine

Na današnji dan, 17. travnja, kada je zbog posljedica nedavnog potresa skinut dio sjevernog tornja zagrebačke katedrale, obilježava se i 94. godišnjica smrti arhitekta Hermanna Bollea, koji je bio zaslužan za plan njezine cjelovite obnove nakon velikog potresa 1880. godine.

Dio sjevernog tornja Zagrebačke katedrale visok 13 i pol metara i težak 30 tona, skinut je u petak popodne kontroliranom eksplozijom, jer je zbog oštećenja koja je pretrpio u jakom potresu, 22. ožujka, postojala opasnost da se sruši i izazove još veća oštećenja katedrale i okolnoga prostora.

Muzej za umjetnost i obrt (MUP) podsjetio je na tu slučajnost na svom Facebooku, najavivši da će u idućim tjednima prirediti online sadržaj posvećen tom “graditelju hrvatske metropole” koji je ostavio neizbrisiv trag u izgradnji Zagreba krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Posjetitelje svoje stranice provest će kroz Ciklus “Hermann Bollé – graditelj hrvatske metropole”, uz nove priče i neke od najljepših fotografija, zahvaljujući istoimenoj izložbi održanoj prije pet godina u tom zagrebačkom muzeju, također teško stradalom u potresu.

Uz tu veliku izložbu objavljen je i opsežan katalog, svojevrsni vodič kroz Bolléov Zagreb, a temelji se na radu Dragana Damjanovića, autora koncepcije izložbe te dizajn Bachrach&Krištofić.

Kako podsjećaju iz MUO, Bolleovi projekti gradnje, obnove ili urbane opreme susreću se na gotovo svakom koraku grada, od njihovog muzeja do zagrebačke katedrale, Mirogoja, palače HAZU, stambene dvokatnice u Žerjavićevoj gdje je živio, ograde i portala Botaničkoga vrta do fontane i Meteorološkog stupa na Zrinjevcu.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti