Utorak, 28. rujna 2021.

Župan Darko Koren otvorio izložbu Zdenka Baloga o križevačkom kiparu Stjepanu Szever(in)u

Dovoljno je otvoriti samo jednu stranicu i otkriti našu križevačku povijest i to uspijevamo zahvaljujući ljudima kao što je Zdenko Balog, rekao je župan

Preporučujemo

U atriju Likovne galerije križevačkog muzeja župan Darko Koren u četvrtak je otvorio izložbu dr. sc. Zdenka Baloga pod nazivom ‘Križevački kipar Stjepan Szever(in) – najznačajniji predstavnik pokrajinskog baroka u sjevernoj Hrvatskoj’.

Osvrnuvši se na bogatu križevačku kulturnu povijest, župan Koren je rekao kako su Križevci grad crkava, tornjeva, kulture i kako nije slučajno da je jedan takav umjetnik ovdje živio i stvarao.

“Dovoljno je otvoriti samo jednu stranicu i otkriti našu križevačku povijest i to uspijevamo zahvaljujući ljudima kao što je Zdenko Balog”, istaknuo je župan.

Izložba Zdenka Baloga o križevačkom kiparu Stjepanu Szever(in)u
Izložba Zdenka Baloga o križevačkom kiparu Stjepanu Szever(in)u // Foto: Prigorski.hr

Na otvorenju je govorila i ravnateljica križevačkog muzeja Tea Hatadi koja je naglasila kako su neki od izloženih kipova nedavno restaurirani i posjetitelji će ih moći po prvi put vidjeti u punom sjaju.

“Pokrajinski kipari uglavnom su bili anonimni te ih je struka uspjela grupirati tek po nekom dominantnom djelu, a otkriće imena Stjepana Szeverina duguje se Anđeli Horvat, koja je pronašla bilješku o ugovoru sklopljenom s njime u spomenici župe Drnje”, rekao je autor izložbe Zdenko Balog.

Kasnijom analizom u suradnji s poznavateljicom baroknog kontinentalnog kiparstva Doris Baričević predstavljen je njegov opus, a kako je istaknuo Balog, Szeverin je najveći umjetnik koji je živio i djelovao u Križevcima.

Župnik Župe svete Ane u Križevcima i izaslanik bjelovarsko-križevačkog biskupa preč. Stjepan Soviček zahvalio je autoru izložbe na predanom radu na otkrivanju novih ličnosti iz križevačke povijesti.

Izložba Zdenka Baloga o križevačkom kiparu Stjepanu Szever(in)u
Izložba Zdenka Baloga o križevačkom kiparu Stjepanu Szever(in)u // Foto: Prigorski.hr

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel kazao je kako će Grad uvijek poticati ovakve hvalevrijedne projekte.

“Izložbu možete pogledati do 4. rujna”, stoji na službenim stranicama Koprivničko-križevačke županije.

Najnovije objave