Utorak, 23. srpnja 2024.

Županijska bolnica Čakovec proslavila 100 rođendan, župan Posavec zahvalio bivšim i sadašnjim djelatnicima

Bolnici gravitira 86 posto žitelja Međimurja, a u jednoj godini u ustanovi se napravi 1.359.000 raznih medicinskih usluga te obradi 615.000 pacijenata

- Oglas -

Prije točno 100 godina, točnije 12. studenoga 1922. godine, službeno je osnovana Županijska bolnica Čakovec, a Međimurke i Međimurci dobili su svoju najveću zdravstvenu ustanovu, stoga je s razlogom veliki jubilej dostojno obilježen velikom svečanošću u Centru za kulturu Čakovec.

Samo od 2017. godine do danas u ŽBČ je uloženo oko 195 milijuna kuna s decentraliziranim sredstvima koja su u zadnjih pet godina iznosila oko 60 milijuna kuna.

Razvoj Županijske bolnice Čakovec, jedine opće bolnice na našem području, siguran je u rukama vlasnika i osnivača – Međimurske županije, o čemu svjedoči niz realiziranih investicijskih ciklusa, ali i onih koji slijede.

- Oglas -

Izniman značaj bolnice za žitelje Međimurja istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je podsjetio na još jedan važan datum vezan uz stoljetnu vremensku crtu zdravstvene ustanove.

– U svibnju 1973. godine, velikim dijelom zahvaljujući financijskom doprinosu građana Međimurja te rukama domaćih graditelja, podignuta je nova bolnička zgrada, a zdravstvena skrb u našoj županiji dobila je novo poglavlje. Županijska bolnica Čakovec ne samo da je naša najveća zdravstvena ustanova, ustanova čiji djelatnici svakodnevno i nesebično skrbe o našim građanima, već je simbol zajedništva i borbe za bolje Međimurje. Zdravstveni kompleks u Čakovcu, kao što smo obećali, postao je veliko gradilište, a osim zahvata na energetskoj obnovi preostalog dijela bolničkog kompleksa Međimurska županija simultano ulaže u opremu, ali i u stručni kadar. Rekonstruirali smo i dogradili Paviljon III, odnosno „staru internu“ te tako omogućili bolje i kvalitetnije uvjete za Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije, Centralne dnevne bolnice s kemoterapijom, Odjel psihijatrije i Psihijatrijske dnevne bolnice – kazao je župan Matija Posavec, te istaknuo kako je unatoč općem nedostatku liječničkog kadra pošlo za rukom zaustaviti trend odlaska liječnika iz bolnice te osnažiti brojnim mladim specijalistima među kojima ima i onih koji su u ustanovu stigli iz raznih dijelova Hrvatske doživjevši ŽBČ kao ustanovu u kojoj vrijedi graditi karijeru.

Župan se osvrnuo i na buduće projekte te je istaknuo kako je u planu nabavka novih uređaja među kojima i CT uređaja.

– Očekuje nas formiranje Centra palijativne skrbi za koji je projektna dokumentacija već u izradi, uređenje biokemijskog laboratorija za vađenje krvi, adaptacija odjela neurologije i ginekologije, a uskoro otvaramo i novouređen odjel pedijatrije – naglasio je župan Posavec te napomenuo kako se zahvaljujući dosadašnjim ulaganjima u prostore, opremu i ljude u Županijskoj bolnici Čakovec razvijaju centri izvrsnosti iz kardiologije, ortopedije i transfuzijske medicine.

Kada je zdravlje u pitanju neprestano treba težiti boljem, smatra ravnatelj ŽBČ-a Igor Šegović:

- Oglas -

– Težimo visokim ciljevima i drago mi je što mogu reći da u tome uspijevamo. Zadnjeg dana listopada imali smo 977 zaposlenih, od čega 777 zdravstvenih i 200 nezdravstvenih djelatnika – 192 liječnice i liječnika, 422 medicinske sestre te 154 djelatnika ostalih zdravstvenih profila. Tijekom 2021. u našoj ustanovi liječeno je gotovo 16 000 pacijenata. Medicina se mijenja, postaje sve kompleksnija i sofisticiranija, a to zahtijeva sve više zdravstvenih radnika. Sav taj posao mora pratiti i dobra infrastruktura pa s Međimurskom županijom, županom Matijom Posavcem i pročelnicom Sonjom Tošić-Grlač, realiziramo projekte i planiramo nove – naglasio je ravnatelj Šegović.

Mnogo o čakovečkoj bolnici, kojoj gravitira 86 posto žitelja Međimurja, govori i sljedeća brojka – u jednoj godini u ustanovi se napravi 1.359.000 raznih medicinskih usluga te obradi 615.000 pacijenata.

Jedna od velikih pobjeda Međimurske županije i kardiologa ŽBČ-a, koju je doktor Igor Šegović istaknuo, je djelatnost interventne kardiologije s entuzijastima o kojima mnoge bolnice mogu samo sanjati.

Svečanom ozračju proslave jubileja u CZK-u svojim su nastupima pridonijeli učenički zbor Srednje škole Čakovec, Marija Jambrović, a u suradnji s Društvom za povijest sestrinstva Hrvatske udruge medicinskih sestara održana je revija na kojoj su učenici Srednje škole Čakovec nosili odore medicinskih sestara te time dali prikaz povijesti sestrinstva.

Velikoj proslavi prisustvovali su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina sa zamjenikom Mariom Medvedom, gradonačelnici Grada Čakovca i Preloga Ljerka Cividini i Ljubomir Kolarek, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Srpak, izaslanik predsjednika Vlade RH Silvio Bašić, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, načelnici međimurskih općina te čelnici javnih poduzeća i ustanova.

Povijesni pregled činjenica i zanimljivosti o Županijskoj bolnici Čakovec predstavio je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu dr. Sven Pal, a u ime Hrvatskog liječničkog zbora, Povelju Županijskoj bolnici Čakovec uručila je Srebrenka Mesić.

Povodom 100 godina djelovanja Županijske bolnice Čakovec župan Posavec je ravnatelju Županijske bolnice Čakovec Igoru Šegoviću uručio Povelju za izniman doprinos zdravstvenoj skrbi i kvaliteti života stanovnika Međimurske županije, razvoju zdravstva te za zasluge u promicanju načela medicinske struke pritom zahvalivši svakom sadašnjem, bivšem i umirovljenom djelatniku naše bolnice na stručnosti, pažnji, požrtvovnosti, ali i svakoj toploj riječi i podršci, koje unose u svoj plemeniti posao.

– Zahvaljujući svima vama možemo biti ponosno što je naša bolnica jedna od najkvalitetnijih u Hrvatskoj, ne samo po infrastrukturi i opremljenosti, već po stručnom kadru, uslugama i zahvatima koje se obavljaju te ćemo i dalje težiti da se svakom pacijentu pruži najbolja moguća zdravstvena skrb i zaštita, jer naši Međimurci to zaslužuju.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti