Nedjelja, 19. svibnja 2024.

FOTO U Rasinji predstavljen seoski bubnjar

Seoski bubnjar je, naime, još do polovine prošlog stoljeća imao veoma važnu ulogu u određenoj društvenoj zajednici

- Oglas -

Udruga Podravska gruda  trudi se oživjeti tradiciju podravskog zavičaja pa je tako u općinskom Centru za kulturu, tradiciju i edukaciju u Rasinji osmislila virtualnu prezentaciju lika rasinjskog bubnjara.

Prezentacija je održana bez prisustva javnosti zbog propisanih epidemioloških mjera, a prisutni su bili samo načelnika Općine Danimir Kolman i predsjednik Podravske grude Josip Mlinarić.

Seoski bubnjar je, naime, još do polovine prošlog stoljeća (čega se stariji mještani još sjećaju) imao veoma važnu ulogu u određenoj društvenoj zajednici.

- Oglas -

Budući da nije bilo drugih sredstava informiranja kao što radio, TV, internet, netko je žiteljima morao prenijeti općinske objave i druge obavijesti, važne za njihovo življenje pa je taj posao odrađivao seoski bubnjar.

Rasinjski seoski bubnjar

On je, obilazeći svojim biciklom i bubnjem, na određenim punktovima u pojedinim selima, bubnjanjem pozivao slušatelje da im objavi važne obavijesti. Nerijetko je sa sobom u torbi nosio i hranu i piće)jer se bubnjanje oteglo na cijeli dan.

Kada bi se, prema njegovoj procjeni, skupilo dovoljno slušatelja, počeo je frazom ‘Daje se na znanje’ i dalje tekst obavijesti kao na primjer: ‘Sutra će u vašem mjestu Veterinarska stanica Koprivnica vršiti cijepljenje pasa protiv bjesnoće …’. Te poruke su se među mještanima dalje prenosile usmenim putem. Jedna od značajnih zadaća seoskog bubnjara bila je i oglašavanje o raznim prodajama, što se danas vrši putem novina i drugih medija.

Seoski bubnjar oglašavao je i ‘javnu dražbu’ od koje su strepili oni čije će nešto ‘otići na bubanj’.

- Oglas -

Namjera udruge je bila da se oživi tradiciju i predoči mladima kako su se nekad prenosile objave organa vlasti, razne obavijesti, poruke i na koji način su ljudi komunicirali, ujedno je to uspomena na dugogodišnjeg i zadnjeg rasinjskog bubnjara gospodina Višnjića.

Rasinjski seoski bubnjar

Iako je zadnji rasinjski bubnjar nosio svakodnevnu odjeću, u ovom predstavljanju bubnjar je obučen u narodnu nošnju kakvu su nosili muškarci rasinjskog kraja u prijašnjim vremenima – bijele široke hlače i široka bijela ‘rubača’ od domaćeg platna te crni šešir i crni prsluk, a na nogama visoke crne kožne čizme.

Ideju svečane narodne nošnje (vezene) realizirale su krojačica Ljiljana Milak i vezilja Ana Mlinarić, a tako osmišljenog seoskog bubnjara oživotvorio je Viktor Krušelj.

Članovi udruge Podravska gruda na ovaj su način željeli sačuvati od zaborava jednu od tradicionalnih vrijednosti rasinjskog kraja koju će u sklopu udruge koristiti za turističku promidžbu Općine Rasinja.

Tekst: Ana Mlinarić

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti