Četvrtak, 27. siječnja 2022.

Alemka Markotić: Drugi val koronavirusa može biti agresivniji

Profesorica Markotić navela je da je bila važna brzina uspostavljanja dijagnostike i što su epidemiolozi bili na terenu za svaki novootkriveni slučaj

Preporučujemo

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić kazala je da je zadovoljna s trenutnom situacijom glede pandemije koronavirusa u Hrvatskoj, donosi HRT.

“Mislim da smo svi zadovoljni, to su rezultati koje smo željeli”, rekla je te naglasila kako je situacija sada izvrsna.

– Imamo nizak postotak smrtnosti u odnosu na broj stanovnika i u odnosu na većinu drugih zemalja. Svaki izgubljen život je nešto što je neprocjenjivo, ali virus je većinom napadao najosjetljiviju populaciju, dodala je ravnateljica Markotić.

Naglasila je kako je tajna uspjeha bila što se na vrijeme krenulo krenuli, što se vrlo brzo shvatilo da to što se događa u Wuhanu u Kini nije tako daleko i da se može proširiti.

Profesorica Markotić navela je da je bila važna i brzina uspostavljanja dijagnostike i što su epidemiolozi promptno bili na terenu za svaki novootkriveni slučaj te da je bilo bitno zajedništvo između struke, medija, naroda, Vlade i svih ostalih.

“Svi smo bili kao jedno i zato imamo sjajne rezultate”, rekla je Markotić.

Profesorica je istaknula da su pri kraju serološka testiranja za djelatnike Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević te naglasila da kod tih testova postoje i neki lažno pozitivni nalazi i lažno negativni. I da je sve skupa jako bitno interpretirati u sklopu s kliničkom slikom i epidemiološkim podacima.

Markotić je kazala da je već jedan odjel u Klinici Dr. Fran Mihaljević pušten u “promet” prije dva tjedna te da se još dva velika odjela puštaju u normalu.

– Polako se vraćamo u početno stanje kad se koronavirus približio Hrvatskoj, istaknula je.

Što se tiče jeseni i koronavirusa, Markotić je kazala da drugi val može biti agresivniji, ali da smo spremniji jer znamo puno više.

- Advertisement -

Najnovije objave