Utorak, 26. listopada 2021.

Astronomsko društvo Koprivnica ove subote organizira promatranje mjeseca na Zrinskom trgu

Međunarodna noć promatranja Mjeseca organizira se svake godine u vrijeme jeseni na sjevernoj Zemljinoj polutci, kada je Mjesec oko prve četvrti

Preporučujemo

Astronomsko društvo Koprivnica ove se godine pridružuje inicijativi Međunarodna noć promatranja Mjeseca. Riječ je o inicijativi pod pokroviteljstvom NASA-e i misije Lunar Reconnaissance Orbiter koja svake godine okuplja astronome – profesionalne i amatere, ljubitelje neba, našeg prirodnog satelita i prirode općenito.

Međunarodna noć promatranja Mjeseca organizira se svake godine u vrijeme jeseni na sjevernoj Zemljinoj polutci, kada je Mjesec oko prve četvrti. Tada je u povoljnoj mijeni za promatranje: nije previše mlad, kada je njegov veći dio taman i nevidljiv, niti je blizu uštapa, kada je vrlo sjajan i reljef mu je slabog kontrasta.

Mjesec je fazu prve četvrti prošao 13. listopada. Ovogodišnja Međunarodna noć promatranja Mjeseca na rasporedu je u subotu, 16. listopada. Mjesec će tada biti 85% osvijetljen.

Astronomsko društvo Koprivnica tim povodom organizira javno promatranje Mjeseca teleskopima. Održat će se u centru grada (Zrinski trg) s početkom u 19 sati. Pridružiti se mogu svi i sudjelovanje je naravno besplatno. Osim Mjeseca, promatrat ćemo i planete Jupiter i Saturn. Očekivano trajanje promatranje je do 21 ili 22 sata.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, promatranje se odgađa za isto vrijeme u nedjelju ili prve sljedeće povoljne večeri.

Najnovije objave