Četvrtak, 6. listopada 2022.

Astronomsko društvo Koprivnica poziva sve zainteresirane na javno promatranje neba teleskopom

Glavni ciljevi promatranja bit će Mjesec, meteori i dva planeta: Jupiter i Saturn. Promatranje će se održati u petak na lokaciji kraj Gradskih bazena Cerine

Preporučujemo

Astronomsko društvo Koprivnica poziva sve zainteresirane na javno promatranje neba teleskopom u petak, 12. kolovoza, s početkom u 21.30 sati. Promatranje će se održati na lokaciji kraj Gradskih bazena Cerine.

Glavni ciljevi promatranja bit će Mjesec, meteori i dva planeta – Jupiter i Saturn. Mjesec će biti pun i njegov će sjaj onemogućiti promatranje manje sjajnih objekata dubokog svemira – maglica i galaksija.

Zbog njega će biti teže vidjeti i popularne zvijezde padalice – Perzeide, čiji maksimum pada upravo te noći. Usprkos mjesečini, vjerojatno će ih se ponešto vidjeti.

Saturn će biti blizu opozicije i stoga u vrlo povoljnom položaju za promatranje, premda relativno nisko na nebu. Bit će vidljiv od početka okupljanja. Jupiter izlazi nešto kasnije i moći će se promatrati od otprilike 22.30 sati.

Točna lokacija promatranja bit će ili na livadi južno od zgrade bazena, pored voćnjaka, ili kod novog sportskog terena s istočne strane bazena. Sudjelovanje je, kao i uvijek, besplatno i otvoreno za sve.

U slučaju lošeg vremena, promatranje se odgađa na subotu, 13. kolovoza, također u 21.30 sati, priopćili su iz Astronomskog društva Koprivnica.

- Advertisement -

Najnovije objave