Petak, 19. srpnja 2024.

Beroš: Epidemiološke mjere su kristalno jasne i trebale bi vrijediti za sve građane

Ako nije zatraženo posebno dopuštenje od određenih županijskih stožera, svi bi se trebali pridržavati ograničenja od 25 osoba, rekao je

- Oglas -

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako su epidemiološke mjere kristalno jasne i trebale bi važiti za sve građane, u povodu jučerašnjeg skupa na Stepinčevo na Kaptolu, gdje je bilo više od 25 osoba, a govorila je i ravnateljica Zarazne bolnice Alemka Markotić.

– Nisam točno upoznat s okolnostima, ne znam kakva je bila epidemiološka situacija – odgovorio je Beroš novinarima uoči sjednice Vlade na pitanje o okupljanju ispred katedrale, gdje je Alemka Markotić u sklopu mise govorila pred znatno više od dopuštenih 25 osoba.

Svi bi se trebali pridržavati ograničenja od 25 osoba

- Oglas -

– Epidemiološke su mjere jasne, kristalno, i trebale bi važiti za sve. Ako nije zatraženo nekakvo posebno dopuštenje od određenih županijskih stožera, mislim da bi se svi skupa trebali pridržavati tog ograničenja od 25 osoba, svi, bez iznimke – rekao je Beroš.

Ministar je također izvijestio da je jutros razgovarao s predstavnicima umirovljeničkih udruga, koji traže da se starije od 65 godina ne cijepi s AstraZenecinim cjepivom, rekavši kako im su prenijeta stajališta bazirana na struci.

– Svjetska zdravstvena organizacija je rekla da je cjepivo AstraZeneca sigurno i učinkovito u svim dobnim skupinama. Hrvatska liječnička komora i udruge liječnika su se također izjasnile da to cjepivo priječi najteže oblike bolesti, kao i smrtni ishod – kazao je Beroš.

– Isto tako smo rekli da svi koji propagiraju drugačije moraju biti svjesni rizika slanja krive poruke, koja može nekoga koštati života – upozorio je Beroš.

Najavio je kako se proizvođač cjepiva obvezao dostaviti nove informacije kroz dva do tri tjedna.

- Oglas -

– Nema medicinskog razloga da neko cjepivo, koje djeluje u dobi od 55 godina, ne djeluje u dobi od 60, 65 ili 70 godina. Sva tri cjepiva, koja su odobrena i u upotrebi u Hrvatskoj, štite u najvećem mogućem opsegu od smrti i težih oblika bolesti – istaknuo je Beroš.

U vezi pojave novog takozvanog britanskog soja koronavirusa u Hrvatskoj, Beroš je izvijestio da su epidemiolozi prikupljene uzorke poslali Europskom centru za kontrolu bolesti, kako bi bili sigurni da je riječ o novome soju.

– U ovome trenutku nemao novih elemenata ili spoznaja da imamo još tih slučajeva, iako je realno moguće da ih imamo – rekao je.

Na upit novinara kako je moguće da se rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras cijepio iako je prebolio koronu, Beroš je osudio svako cijepljenje preko reda jer se tako nekome oduzima pravo na njegovo cjepivo.

– Ako bude informacija da je to bilo u većoj mjeri, ne isključujem mogućnosti kontrole. Vjerujem da se cijepljenje odvija adekvatno, je li bilo kakvo prekoredno ne mogu reći, osuđujem takve pojave – kazao je.

Kod porođaja kod kuće rizik je ekstreman

Govoreći o tragičnom slučaju u Ivancu, gdje je prilikom poroda kod kuće umrlo novorođenče, ustvrdio je kako još nema dovoljno informacija o tom događaju.

Prema sadašnjem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, u Hrvatskoj porođaj kod kuće nije moguć, nisu ostvareni svi preduvjeti da bi porođaj kod kuće bio siguran, podsjetio je.

– Moramo razmišljati o zaštiti ženskih reproduktivnih prava i o nečijoj želji da rodi kod kuće, ja tu želju apsolutno shvaćam. Međutim, sve žene koje žele roditi kod kuće moraju shvatiti da je rizik ekstreman, jako velik – naglasio je Beroš.

Poručio je kako nije dobro sada prebacivati odgovornost na Ministarstvo zdravstva, koje trenutno ne vidi načina kako organizirati pružanje adekvatne zdravstvene skrbi u slučaju porođaja kod kuće.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti