Nedjelja, 2. travnja 2023.

Blagdan Sveta tri kralja u Podravskim Sesvetama

Dan uoči obilježava običaj blagoslova vode u crkvi. Blagoslovljena voda stajala je ispod zvonika ili kora u kakvoj kaci

Preporučujemo

Čestitari su išli najčešće u predvečerje 5. siječnja čestitati od kuće do kuće. Najstariji među njima nosio je ‘zvezdarnicu’, a ostali manje košarice za darove. Nekad su ih pratili i seoski tamburaši.

Pri tome su pjevali ovu pjesmu:

O, sveta tri kralja,

o, blažen vam dan.

Kad sveti kralj mladi,

bil s neba poslan.

O, sretna li zvijezda,

što svetila vam,

kad sinka je djeva porodila nam.

A kud ćete sada na daleki put,

kad zima, sneg vlada i vetar je ljut.

O pođite Kralji u prosti mu stan

kad svetu je svemu sad radostan dan.

O, sveta tri kralja,

mi molimo vas.

Svim dare ste dali,

darujte i nas.

(Iz zapisa Željka Kovačića)

Blagdan Sveta tri kralja u Podravskim Sesvetama

U nizu božićnih blagdana je i Bogojavljenje ili blagdan Sveta tri kralja. Spominjemo se triju kraljeva, odnosno mudraca koji su pohodili maloga Isusa i darovali ga zlatom, tamjanom i smirnom.

Dan uoči obilježava običaj blagoslova vode u crkvi. Blagoslovljena voda stajala je ispod zvonika ili kora u kakvoj kaci. Ljudi, obično žene, grabile su vodu sa šeflom u boce i odnosila kući.

Kad je gazdarica došla kući poškropila je i blagoslovila cijelu kuću (svaku prostoriju), štalu, svinjac, kokošinjac, čak i zdenac. U kući je posvećena voda služila za bilo kakav blagoslov tijekom godine, primjerice, prilikom bdjenja pokojnika voda se nalila u čašu s grančicom fušpana (šimšir) s kojom se blagoslivljao pokojnik.

U stara vremena puk je taj dan prakticirao i post. Zanimljivo je da se post nije odnosio samo na ukućane, već i na stoku u štali, no to su ljudi činili prema svome nahođenju. Stoka se nahranila jednom na dan ili je imala smanjene obroke.

U Podravskim Sesvetama se dotrglo i nadijevanje imena Sveta tri kralja. Još se nađe pokoji Bolto (odnosno Baltazar) ili Gašpar, a Melkiora gotovo da i nema.

Tekst: Vladimir Miholek

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti