Četvrtak, 2. prosinca 2021.

Blagoslovljene obnovljene orgulje u župnoj crkvi svetog Benedikta u Donjim Mostima

Najljepši poklon koji su orgulje mogle dobiti za svoj 133. rođendan svakako je to što su temeljito uređene. Time će mostovljanska kraljica instrumenata imati prilike zasjati u svom punom sjaju

Preporučujemo

Tijekom svečanog misnog slavlja na blagdan svetog Antuna Padovanskog blagoslovljene su obnovljene orgulje u župnoj crkvi svetog Benedikta u Donjim Mostima.

Blagoslovio ih je domaći župnik vlč. Miro Denac.

Orgulje je još davne 1888. godine, kako nam odaju podaci iz župnog arhiva, sagradio i na pjevalište župne crkve postavio Ferdinand Heferer, graditelj orgulja iz Zagreba. Mehaničkog su registarskog i svirnog prijenosa, a imaju deset registara te jedan manual i pedal.

U prigodnoj homiliji župnik je istaknuo važnost i značaj orgulja ne samo kao liturgijskog instrumenta, već i kao kulturnog spomenika uz koji su naši preci stoljećima slavili Boga.

U svakom slučaju, najljepši poklon koji su orgulje mogle dobiti za svoj 133. rođendan svakako je to što su temeljito uređene. Time će mostovljanska kraljica instrumenata imati prilike zasjati u svom punom sjaju.

Na samome kraju homilije vlč. Denac zahvalio je svim dionicima ovog vrijednog pothvata istaknuvši usto kako mu je iznimno drago što će odsada uz zvukove orgulja, liturgijska slavlja biti uzvišenija.

Nakon misnog slavlja, kraći koncertni program izveli su orguljaš mo. Marko Đurakić (povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije i naslovni orguljaš bjelovarske katedrale) te bariton Dubravko Kovačević (psalmista bjelovarske katedrale).

Na programu su bila djela T. Duboisa, J. P. Sweelincka, C. Francka, L. Lefebure-Wely-a i I. Zajca.

Najnovije objave