Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Britanska ekipa znanstvenika proizvodi milijun cjepiva protiv Covida-19

Eksperimentalni proizvod koji je razvilo Sveučilište Oxford, pod nazivom "ChAdOx1 nCoV-19", jedno je od najmanje 70 potencijalnih cjepiva za Covid-19 koje razvijaju znanstvenici diljem svijeta

- Oglas -

Milijun doza potencijalnog cjepiva protiv Covida-19, koje su razvili britanski znanstvenici, već se proizvodi i trebale bi biti raspoložive do rujna, prije nego testiranja potvrde učinkovitost, objavljeno je u petak.

Eksperimentalni proizvod koji je razvilo Sveučilište Oxford, pod nazivom “ChAdOx1 nCoV-19”, rekombinirani viralni vektor, jedno je od najmanje 70 potencijalnih cjepiva za Covid-19 koje razvijaju znanstvenici diljem svijeta. Znanstvenici s Oxforda u petak su rekli da novače volontere za ranu fazu testiranja.

“Počeli smo riskantnu proizvodnju cjepiva u velikoj količini… no s mrežom proizvođača na čak sedam različitih dijelova svijeta”, kaže Adrian Hill, profesor i direktor Instituta Jenner na Oxfordskom sveučilištu.

- Oglas -

“Cilj je dobiti najmanje milijun doza do rujna, a do tada se nadamo imati (testne) rezultate o učinkovitosti”.

Tri partnera su u Velikoj Britaniji, dva u Europi, jedan u Indiji i jedan u Kini.

Znanstvenici kažu da će početni troškovi proizvodnje biti “deseci milijuna” funti i priznaju da je rizično početi proizvodnju prije nego što dobiju dokaze o učinkovitosti.

Nisu otkrili pojedinosti o financiranju proizvodnje cjepiva.

Više od 2,14 milijuna ljudi zaraženo je koronavirusom u svijetu, a umrle su 143.744 osobe, prema Reutersovim podacima.

- Oglas -

Hillova ekipa planira početi sigurnosnu fazu, a zatim prijelazna testiranja na odraslim osobama u dobi od 18 do 55 godina za nekoliko tjedana.

Zatim će proširiti testnu skupinu na ljude starije dobi i nadaju se da će u završnoj fazi testirati na 5000 dragovoljaca krajem ljeta.

Hill i njegovi suradnici prilično su uvjereni da će testiranja na ljudima dati pozitivne rezultate u zaštiti od zaraze Covidom-19.

Priznaju da brojne druge istraživačke ekipe diljem svijeta rade na razvoju potencijalnog cjepiva, a samo će dio njih biti uspješan.

Na pitanje kada bi cjepivo bilo raspoloživo za distribuciju, Hill je rekao, uzevši u obzir sve potrebne faze za odobrenje, da bi se to moglo dogoditi nekih šest tjedana od rujna, kada se ekipa nada imati pozitivne rezultate.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti