Subota, 18. svibnja 2024.

Grad Đurđevac izdašno pomaže u izgradnji novih kuća

Ove su mjere privukle veliki interes vlasnika za uklanjanje zapuštenih objekata zbog mogućnost sufinanciranja čime im se znatno smanjuju troškovi rušenja

- Oglas -

Gradonačelnik Hrvoje Janči svojim je dolaskom na gradilišta, u petak, iznenadio još dvije obitelji kojima je Grad Đurđevac isplatio 25.000 kuna nepovratnih sredstava za izgradnju temelja na mjestima gdje su srušene stare i opasne kuće.

Radi se o obitelji Patačko i obitelji Pavlović, a početkom ove godine po ovoj mjeri već je isplaćena jedna potpora i to obitelji Sokač.

I dalje je u punom jeku rušenje starih, zapuštenih i opasnih objekata na području grada i prigradskih naselja, ograda, ali počele su i prve izgradnje  novih temelja kuća na mjestima gdje su srušene stare kuća.

- Oglas -

Mjera sufinanciranja rušenja starih, zapuštenih i opasnih objekata na području grada i prigradskih naselja koju je Đurđevac kao takvu počeo provoditi sredinom 2016. godine, pokazala se vrlo učinkovitom te je do sada uklonjeno oko 100 ruševnih objekata, dok se za njih 10 trenutno čeka rušenje.

Ove su mjere privukle veliki interes vlasnika za uklanjanje zapuštenih objekata zbog mogućnost sufinanciranja čime im se znatno smanjuju troškovi rušenja. Đurđevac i dalje sufinancira rušenje stambenih objekata upisanih u Registar zapuštenih stambenih objekata na području Grada s iznosom od 7500 kuna.

– Odobravanjem ovih sredstava cilj je potaknuti ljude da sruše kuće nepodobne za život, te da ograde svoju parcelu što je preduvjet. Najčešće su to opasne građevine u kojima najmanje pet godina nitko ne živi. Odluku smo prošle godine nadopunili, pa sad kada vlasnik sruši postojeći objekt i pristupi gradnji novog objekta na toj parceli odobrava mu se dodatni iznos od 25.000 kuna, a isplata se vrši nakon izgradnje temelja objekta. Sukladno Odluci o komunalnom doprinosu osobe koje grade kuće na mjestima srušenih zapuštenih objekata u potpunosti su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Grad od prošle godine sufinancira i rušenje ograda koje graniče s javnim površinama, a sagrađene su od betona, cigle i drugih teških materijala te predstavljaju opasnu građevinu.

– S provođenjem ovih mjera nastavljamo i dalje bez obzira na trenutnu situaciju s korona virusom. Izuzetno smo zadovoljni budući da se uklanjanjem ruševina zgrada te zapuštenih stambenih objekata prostor uređuje, dobiva na vrijednosti zemljišta, otvaraju se nova gradilišta za mlade obitelji koje traže pogodno mjesto za izgradnju kuće, a ujedno se uklanja potencijalna opasnost koju takve građevine predstavljaju za prolaznike. Dobili smo i brojne pohvale za uvođenje ovakve vrste sufinanciranja iz drugih gradova što je dokaz da je to dobar potez – istaknuo je Janči.

- Oglas -

Kroz ove mjere nastoji se uljepšati izgled grada i prigradskih naselja, te ovom prilikom još jednom pozivamo sve zainteresirane vlasnike koji žele ukloniti stare ograde, zapuštene kuće ili graditi novu na parceli gdje je srušena stara kuća da prijave svoj interes na mail adresu: grad@djurdjevac.hr

Vlasnici ne moraju odmah po podnošenju zahtjeva u realizaciju radova već je rok za izvedbu radova do kraja godine. Sve informacije možete dobiti na broj 811-052.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti