Petak, 1. prosinca 2023.

Capak: Nadamo se da ćemo situaciju u Koprivnici staviti pod kontrolu

Epidemiolozi su na terenu, uzeli su briseve svih štićenika i zaposlenika i kada dođu rezultati ćemo više toga znati

- Advertisement -

U Hrvatskoj je od srijede potvrđeno 31 novozaraženih koronavirusom, a bilo je dvoje preminulih, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak dotaknuo se i žarišta u Koprivnici.

– Još uvijek nemamo rezultate svih briseva uzetih kod štićenika u stacionaru. Tamo se nažalost dogodilo da je prvih dvoje oboljelih koje smo imali među štićenicima su se vratili iz bolnice i donijeli su sa sobom koronavirus. Nakon toga smo imali dva oboljela djelatnika. Broj oboljelih štićenika je kapao svaka dva-tri dana po jedan, da bi sad eskalirala situacija. Epidemiolozi su na terenu, uzeli su briseve svih štićenika i zaposlenika i kada dođu rezultati ćemo više toga znati. Epidemiološke mjere se poduzimaju i nadamo se da će se situacija staviti pod kontrolu – istaknuo je Capak.

- Advertisement -

Teško je sve držati pod kontrolom pogotovo kod ovakve bolesti koja ima inkubaciju od 14 dana i ima puno asimptomatskih bolesnika.

– Vi ne možete znati hoće li vam se u dom ili u zdravstvenu ustanovu ušetati netko, bilo zaposlenik, bilo pacijent, bilo štićenik, koji nema nikakvih simptoma i ne zna da je bio s bilo kime tko je zaražen i koji bolest može proširiti na druge. Rizik za ulazak bolesti u dom nikada ne može biti nula, koliko god se trudili i kakve mjere postavili. Stoga ja u ovom trenutku ne bih govorio da li je napravljena neka greška, to ćemo vidjeti dok dobijemo kompletan izvještaj. Sada je najbitnije stvari staviti pod kontrolu, da se štićenici zaštite i da se zaposlenici testiraju prije ulaska u dom i da ne može bolest ponovno ući u isti taj dom – kazao je Capak.

Više o širenju koronavirusa u koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe i reakcijama nadležnih pročitajte u nastavku…

Ravnateljica Doma za starije Vesna Križan: Nisam mogla spriječiti Covid infekciju

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti