Utorak, 5. prosinca 2023.

Ravnateljica Doma za starije Vesna Križan: Nisam mogla spriječiti Covid infekciju

Nisam vječna i nisam dugovječna. O mojoj poziciji će odlučiti osnivač, Koprivničko-križevačka županija. Sve je promijenjivo, ali Covid dođe tko god da je tamo. Borba se vodila na adekvatan način, po protokolima, kazala je ravnateljica Doma.

- Advertisement -

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na izvanrednoj konferenciji za medije u četvrtak rečeno je kako od jučer nema novozaraženih koronavirusom.

– Oformljen je tim za koordinaciju, praćenje, nadziranje i pomoć u radu Doma za starije i nemoćne u Koprivnici. Na njegovom čelu bit će pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Željka Koluder Vlahinja. Uz nju će iz koprivničke bolnice biti glavni infektolog i koordinator za COVID-19  dr. Vesna Mađarić, glavna medicinska sestra bolnice Ružica Evačić i medicinska sestra Snježana Vuljak te glavna županijska epidemiologija Draženka Vadla. Glavni zadatak tima je da svakodnevnim praćenjem aktivnosti u Domu pomognu u provođenju i organizaciji svih potrebnih mjera za sprječavanje daljnjeg širenja bolesti COVID-19 – rekao je načelnik županijskog Stožera Ratimir Ljubić.

Dr. Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo,  istaknula je kako je 49 zaraženih ukupno na području županije, od čega je 11 njih ozdravilo.

- Advertisement -

U Domu za starije i nemoćne u Koprivnici je 23 oboljelo, od čega četiri zaposlenika i 19 štićenika. Njih 17 je u koprivničkoj bolnici, a dvoje u bolnici Dubrava u Zagrebu (jedna gospođa samostalno diše, druga je u kombinaciji samostalnog disanja i respiratora).

Jedan štićenik se nalazi i u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu i stanje je nepromijenjeno.

– Očekujemo nalaze od 35 djelatnika i 23 štićenika. U tijeku je uzimanje obrisaka iz stacionara 1 i 3 i te nalaze ćemo dobiti u petak. U tijeku su i sve preventivne radnje kako bi se ova situacija stavila pod kontrolu – rekla je dr. Vadla.

Ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić rekao je kako se u izolaciji kod njih nalazi 29 pacijenata, od čega 20 njih ima pozitivan test na koronavirus. U srijedu je iz Doma za starije zaprimljeno 17 štićenika, njih 13 pozitivnih i četiri sa sumnjom na koronavirus.

Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica // Foto: Luka Krušec / LuMedia
Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica // Foto: Luka Krušec / LuMedia

Vesna Križan, ravnateljica Doma, rekla je da borba protiv Covid infekcije nije laka.

- Advertisement -

– Prave i adekvatne mjere su poduzete i nadamo se da ćemo doći do pozitivnih, odnosno negativnih rezultata u ovom slučaju – kazala je ona i na novinarsko pitanje razmišlja li o ostavci odgovorila:

– Nisam vječna i nisam dugovječna. O tome će odlučiti osnivač, Koprivničko-križevačka županija. Sve je promjenjivo, ali Covid dođe tko god da je tamo. Borba se vodila na adekvatan način, po protokolima. Da se Covid može spriječiti, sigurno da ga bogate zemlje ne bi imale. Ne bi ušao u ostale sustave. Indicija da je netko kriv je apsolutno u ovom trenutku neprimjerena. Onaj tko je prvi doveo virus u Dom to sigurno nije htio. Ne osjećam se odgovornom za ovu situaciju. Naš Dom ide dobrim putem – kazala je ravnateljica, naglasivši kako ona nije mogla spriječiti Covid infekciju.

Prijevoz štićenika u bolnicu s kolicima preko ulica opravdala je jednostavnošću i brzinom.

– Otišli su u bolnicu potpuno zaštićeni, nitko nije bio medicinski ugrožen – dodala je V. Križan.

Dodala je da je procjena stručnjaka bila da ne treba odmah testirati veći broj štićenika i djelatnika.

– U Domu imamo 263 štićenika, testirano ih je dosad 70, a zaposlenika 60 – kazala je ravnateljica Doma.

Zaposlenici rade u dva tima, ali nisu zatvoreni u Domu jer je procijenjeno da to još nije potrebno. Nije isključeno da će se to sada promijeniti.

Dr. Vadla pretpostavlja da je virus u Dom donio netko od djelatnika, ali to ne mogu sa sigurnošću reći.

– Problem je gusti smještaj u Domu. To može potencirati lako širenje koronavirusa. Teško je reći hoćemo li ikada dokazati tko je koga zarazio i kako je sve krenulo – rekla je ona, dodavši kako očekuju novo povećanje broja zaraženih u Domu.

– Trudimo se da stacionar 2 koji je najugroženiji da napravimo presjek stanja, da vidimo koliko ih je zaraženih i prebacimo u bolnicu. Tada ćemo nastaviti s drugim propisanim mjerama.

Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije // Foto: Luka Krušec // LuMedia
Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije // Foto: Luka Krušec / LuMedia

Župan koprivničko-križevački Darko Koren naglasio je da je Dom do prije mjesec dana bio pojam za smještaj u Hrvatskoj, jedan od najboljih domova u zemlji.

– Ni danas se nije ništa promijenilo po tom pitanju. Ovaj porast zaraženih nešto je što se u najvećoj mjeri nije moglo reagirati drugačije. Procjenjivati osobnu odgovornost sada nije poželjno. Nikada prerano nikoga ne optužujem niti nikada prekasno nekoga ne sudim. Najmanji problem je donijeti odluku o smjeni ravnateljice, ona ionako razmišlja o odlasku u zasluženu mirovinu. Razmišljat ćemo o tome i odlučivati kada procijenimo da za to dođe vrijeme. To je danas irelevantno pitanje, imamo dosta problema. A nismo za njih krivi osim po zapovjednoj odgovornosti – rekao je Koren.

Svi imaju svoju odgovornost pa i on kao župan, dodao je.

– Puno je veći problem kako da na adekvatan i stručan način odgovorimo ovoj situaciji, prekinemo porast zaraze u Domu i da počnemo normalno živjeti. Stožer kvalitetno obavlja svoj posao. Mediji su nam dosad jako pomogli, i mi smo bili korektni i konkretni, transparentni. Ono što se jučer dogodilo, način prijevoza štićenika u bolnicu udaljenu 250 metara, moram iskreno priznati da sam i ja bio iznenađen odlukom ravnateljice i medicinske struke. Mislim da je to trebalo drugačije riješiti, ali bitno je da nitko nije snosio nikakav rizik, niti oni koji su prevoženi, niti oni koji su prevozili, niti slučajni prolaznici – poručio je Koren.

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije // Foto: Luka Krušec / LuMedia
Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije // Foto: Luka Krušec / LuMedia

NOVO

Novih petero zaraženih u Domu za starije u Koprivnici

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti