Utorak, 16. srpnja 2024.

Četiri štićenika koprivničkog Doma za starije se oporavilo od koronavirusa

Ravnatelj koprivničke bolnice Dr. Tomislav Bardek Mato Devčić kazao je kako je u bolnici trenutačno smješteno 30 štićenika iz Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica pozitivnih na koronavirus, a njih 20 je asimptomatsko

- Oglas -

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je javnost kako u posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa, a od početka epidemije oboljelo je 89 osoba.

“Dobra vijest je da su nove tri osobe ozdravile tako da imamo ukupno 37 osoba koje su preboljele COVID-19 infekciju. U tijeku dana četiri štićenika koji su preboljeli COVID-19 te nakon potvrde drugog negativnog nalaza će biti premješteno iz koprivničke bolnice natrag u Dom za starije i nemoćne osobe. Što se tiče situacije u Domu, ona je stabilna, a korisnicima smo uz dnevne šetnje uz pratnju osigurali i psihosocijalnu podršku koju pružaju psiholozi. Danas smo uz pomoć naših operativnih snaga HGSS-a krenuli i s raspodjelom veće količine zaštitne opreme za ustanove koje pružaju usluge socijalne skrbi na području županije sukladno kriterijima nacionalnog Stožera“, naglasio je načelnik županijskog Stožera Ratimir Ljubić.

Zahvalio je gradskim i općinskim stožerima te operativnim snagama civilne zaštite na dobro odrađenom poslu te pozvao sve građane da ustraju u odgovornom ponašanju uz pridržavanje svih općih epidemioloških mjera.

- Oglas -

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla kazala je kako je u koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe krenuo proces oporavka te kako će se određenom broju štićenika uzeti brisevi kako bi se zatvorio krug osoba iz kojih se potencijalno može regrutirati još poneki slučaj pozitivan na koronavirus.

Posljednje dvije pozitivne osobe su bile iz opće populacije, naglasila je ravnateljica Vadla, pri čemu je posebno zanimljiv slučaj osobe koja je nakon pet tjedana i inicijalnog kontakta sa zaraženom osobom te negativnih nalaza po dolasku u bolnicu tijekom vikenda registrirana kao asimptomatski i neinfektivni nosioc virusa.

“To ukazuje na širu sliku koja će se morati razmotriti i na razini države jer će se pojavljivati takvi nosioci koji su preboljeli bolest i više nisu infektivni, ali imaju pozitivitet. Epidemiološka situacija u županiji je zadovoljavajuća, moramo se naučiti na nove modele života koji zahtijevaju stalni oprez i pridržavanja mjera zdravstvene zaštite. Što se Doma tiče, nadamo se da ćemo kroz dva tjedna završiti tu priču. I dalje postupamo prema svim uspostavljenim protokolima uz pojačane mjere što daje rezultate”, istaknula je ravnateljica Vadla što je potvrdila i v.d. ravnateljice Doma Verica Šarlija koja je dodala da s obzirom na epidemiološko stanje i okolnosti posjete štićenicima još uvijek nisu moguće.

Ravnatelj koprivničke bolnice Dr. Tomislav Bardek Mato Devčić kazao je kako je u bolnici trenutačno smješteno 30 štićenika iz Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica pozitivnih na koronavirus, a njih 20 je asimptomatsko, odnosno nije razvilo kliničku sliku karakterističnu za COVID-19 infekciju te boluju od kroničnih bolesti.

“Vjerujem da će se kroz nekoliko tjedana i ostatak štićenika oporaviti. Isto tako moramo biti svjesni da su to osobe u visokim godinama života sa značajnim komorbiditetom. Što se tiče bolničkog sustava, on je u punoj reaktivaciji. Krenuli smo s kompletnom dijagnostikom, radom poliklinike i operativnim programom, a liste čekanja su revidirane. Ako se danas prijavite za obradu magnetnom rezonancom čeka se do 45 dana, dok liste čekanja za CT praktično nema. Ako negdje ima zastoja, to je samo trenutno i zbog uhodavanja nakon ove duže stanke”, zaključio je ravnatelj Devčić.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti