Četvrtak, 7. srpnja 2022.

Članovi interventnog tima Koprivničko-križevačke županije sudjelovali na edukaciji na Pagu

Ovakva okupljanja iznimno su važna jer kad se bolje upoznamo, onda i mnogo bolje zajednički djelujemo, posebno u izvanrednim situacijama, rekla je ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev

Preporučujemo

Koprivničko-križevačka Crveni križ organizirao je edukaciju za članove Županijskog interventnog tima.

Edukacija i trening održani su od 4. do 8. lipnja u Dječjem odmaralištu Križevci u Pagu, a sudjelovalo je 36 članova županijskog i gradskih interventnih timova te volontera i djelatnika gradskih društava Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac.

Adela Sočev
Adela Sočev // Foto: GDCK Koprivnica

Uz sumiranje učinjenog u proteklom razdoblju te stjecanje novih znanja vezanih uz volontiranje i aktivnosti Crvenog križa, bila je to prilika za međusobno upoznavanje i druženje.

“Ovakva okupljanja iznimno su važna jer kad se bolje upoznamo, onda i mnogo bolje zajednički djelujemo, posebno u izvanrednim situacijama”, rekla je ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev.

Zajedno s predsjednicom koprivničko-križevačkog Crvenog križa Đurđicom Trbus naglasila je veliku važnost volontiranja u djelovanju Crvenog križa te konstantnog učenja i usavršavanja znanja čemu je doprinijela i ova edukacija na Pagu.

Ravnateljica Sočev održala je predavanje Osnovni stupanj edukacije volontera. Objasnila je tko i kada može istaknuti znak crvenog križa te volonterima ukazala da ga moraju nositi s ponosom.

“Pri tom treba poštivati osnovna načela međunarodnog pokreta, a to su humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost”, istaknula je Sočev.

Predsjednica ŽCK-a Đurđica Trbus upoznala je sudionike edukacije s temama Komunikacija i komunikacijske vještine, Stres i tehnike nošenja sa stresom te Trgovanje ljudima.

Edukacija za članove Županijskog interventnog tima
Foto: GDCK Koprivnica

Na edukacija iz prve pomoći koju je održala volonterka koprivničkog društva Crvenog križa Dragica Kramarić, sudionici su ponovili i utvrdili znanja kako pomoći unesrećenoj osobi, a kroz vježbe reanimacije na lutki usavršili su vještinu spašavanja života.

Voditelj službe za zdravstvene, socijalne i humanitarne programe u koprivničkom društvu Crvenog križa Zdravko Janković održao je predavanje o Službi traženja s osvrtom na ukrajinsku krizu, dok je projektna asistentica Andreja Brozović imala izlaganje o pomaganju koprivničkog Crvenog križa i njegovih volontera raseljenim osobama uslijed sukoba u Ukrajini.

Andreja Brozović
Foto: GDCK Koprivnica

Voditeljica službe općih poslova i EU projekata u koprivničkom Crvenom križu Mateja Remetović održala je edukaciju Kompetencije volontera na primjeru volonterskog programa koprivničkog Crvenog križa, stručni suradnik za projekte u istom društvu Karlo Ganžulić je imao prezentaciju o Zakonu o humanitarnoj pomoći te predstavio aktivnosti projekta Volonter penzioner, a volonter križevačkog društva Crvenog križa Davor Japec održao je prezentaciju Voda i sanitacija.

Uz edukacije, boravak na Pagu bio je prilika i za podizanje fizičke pripremljenosti članova Županijskog interventnog tima.

Edukacija za članove Županijskog interventnog tima
Foto: GDCK Koprivnica

Sunčano i toplo vrijeme omogućilo je rekreaciju i vježbanje u moru, a održana je i nešto zahtjevnija kondicijska vježba – odlazak do vjetroelektrane na Ravnama iznad Paga.

Planinarskom stazom do vrha brda i potom šetnju kraj vjetrenjača vodio je član ŽIT-a Miljenko Brkić iz koprivničkog Crvenog križa.

Članovi Županijskog interventnog tima
Foto: GDCK Koprivnica

Sudionicima edukacija na Pagu volonterke koprivničkog Crvenog križa Mica Lončar, Nevenka Posavec, Marija Čižmek i Lidija Krapinec mjerile su tlak i šećer u krvi, a organiziran je i posjet samostanu svete Margarite te izložbi crkvene umjetnosti i paške čipke.

U programu edukacije i treninga na Pagu sudjelovali su i članovi Kluba umirovljenika Volonter penzioner koji su volontirali u aktivnostima vezanim dolazak raseljenih osoba uslijed ukrajinske krize.

- Advertisement -

Najnovije objave