Četvrtak, 2. veljače 2023.

Danas se obilježava Svjetski dan ljevorukih osoba

Otprilike 12% od ukupne svjetske populacije čine ljevaci te se postotak povećava pošto je danas korištenje lijevom rukom društveno prihvatljivije nego u prošlosti

Preporučujemo

Svjetski dan ljevaka, kojim se slavi jedinstvenost i razlike ljevorukih osoba, obilježava se 13. kolovoza, a ustanovljen je u Americi 1976. godine kako bi se podigla razina svijesti o prednostima, ali i nedostacima ljevorukih osoba u svijetu u kojem prevladavaju dešnjaci.

Otprilike 12% od ukupne svjetske populacije čine ljevaci te se postotak povećava pošto je danas korištenje lijevom rukom društveno prihvatljivije nego u prošlosti.

Istraživanja pokazuju kako su najniže stope ljevorukih osoba zabilježene u Koreji (2% ukupnog stanovništva), Meksiko (2,5%), Kina (3,5%), Japan (4,7%) te Tajvan (5%).

Evo nekoliko zanimljivosti o ljevorukim osobama:

Istraživanja pokazuju kako su najniže stope ljevorukih osoba zabilježene u Koreji (2% ukupnog stanovništva), Meksiko (2,5%), Kina (3,5%), Japan (4,7%) te Tajvan (5%).

Najveći postoci ljevorukih osoba zabilježeni su u Nizozemskoj (13,2%), Sjedinjenim Američkim Državama (13,1%), Belgiji (13,1%), Kanadi (12,24%) i Ujedinjenom Kraljevstvu (12,24%).

Skloniji alergijama, migrenama i nesanici
Jedna studija pokazuje kako su ljevaci 11 puta skloniji alergijama nego dešnjaci. Također, 2 puta češće obolijevaju od migrena te se češće bore s nesanicom odnosno nedostatkom sna.

Brže se napiju?
Studija iz 2011. godine koja je proučavala 25 000 ljudi iz 12 različitih zemalja otkrila je zanimljivu sugestiju. Iako nisu skloni da u poznim godinama pretjerano piju kasnije u životu, studija je ipak sugerirala kako su ljevaci skloniji piću u umjerenim razinama nego dešnjaci.

Kvocijent inteligencije
Često na internetu se pronađu informacije da su ljevaci inteligentniji. No, sve treba uzeti u obzir s dozom opreza. Studija iz 2007. godine pokazala je kako su ljevaci skloniji većem kvocijentu inteligencije, dok druga studija iz 2010. godine pokazuje upravo suprotno.

Dakle, što je istina? Dva istraživača sa Sveučilišta u Ateni prikupili su podatke nekoliko pojedinačnih studija kako bi prikupili podatke iz mnogo veće veličine uzorka. Rezultati su pokazali kako su dešnjaci zanemarivo pametniji od ljevaka. Prosjek razine IQ-a ljevaka bio je 100, a dešnjaka 101,5. Dakle, ovakva razlika je zanemariva.

No, povijesno gledano, ljevaci su bili Nikola Tesla, Albert Einstein, Aristotel, Marie Curie itd.

Bolje pamte?
Često se za ljevake smatra da odlično promatraju okolinu te pamte lica i detalje na njima. Prema podacima jednog instituta iz 2008. godine, ljevaci i dešnjaci se na različite načine bave zadacima i performansama memorije. Provedeni eksperimenti pokazali su da kada se osobama daju 2 zadatka istovremeno, ljevaci su pokazali bolje rezultate jer se oslanjanju na problem u cjelini te traženju uzroka problemu.

Ljevaci su češće muškarci
Prema istraživanju iz 2008. godine, 23% više muškaraca je ljevoruko. Ova studija prikupila je podatke iz 144 pojedinačne studije, uključujući veličinu uzorka od gotovo 2 milijuna sudionika te se općenito prihvaća kako je statistički relevantna.

Kreativniji i često bolji u sportu
Ljevaci su posebno dobri bejzbolaši, tenisači i mačevaoci. U osnovi, bolje se ističu u pojedinačnim sportovima.

Studija iz 2007. godine pokazala je kako postoji veća vjerojatnost da će kreativci i glazbenici biti ljevaci. Nadalje, nešto starija studija iz 1977. pokazuje kako veći broj arhitekata su bili upravo ljevaci.

Izvor: Međimurske novine

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti