Subota, 3. prosinca 2022.

Darko Koren održao radni sastanak s predstavnicima turskog MB Holdinga

Župan je uvodno predstavnicima MB Holdinga zahvalio na dolasku i interesu za investiranje u Koprivničko-križevačku županiju

Preporučujemo

Župan Darko Koren u četvrtak je prostorijama Županijske uprave održao radni sastanak s predstavnicima turskog MB Holdinga, konzorcija zainteresiranog za izgradnju geotermalne elektrane na eksploatacijskom polju Legrad.

Sastanku su uz predstavnike konzorcija prisustvovali i načelnik općine Legrad Ivan Sabolić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnik županijskog UO za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac te pročelnik županijskog UO za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode Damir Petričević.

Župan je uvodno predstavnicima MB Holdinga zahvalio na dolasku i interesu za investiranje u Koprivničko-križevačku županiju istaknuvši kako će izgradnja tehnološki napredne geotermalne elektrane uvelike doprinijeti energetskom razvoju županije.

“Naša županija ima veliki prirodni potencijal i značajne resurse koji s pravim investicijama mogu uz energetski razvoj biti pokretač drugih grana gospodarstva, a posebice poljoprivredne proizvodnje i zdravstvenog turizma. Županija apsolutno podržava ovaj projekt i učinit ćemo sve što je u našoj nadležnosti kako bi se projekt realizirao. Županijski Prostorni plan je usklađen s projektom konzorcija i bit će donesen u idućih nekoliko mjeseci, pomoći ćemo Općini Legrad u sufinanciranju dokumentacije za trasu vodoopskrbe do buduće elektrane te sve koordinirati kako bi što prije započeli s radovima. Na našem zadnjem sastanku s predsjednikom Uprave konzorcija Muharremom Balatom smo zaključili kako je ovaj projekt po svojoj važnosti od posebnog interesa za Koprivničko-križevačku županiju i u tom ćemo smjeru nastaviti sve naše aktivnosti kako bi ga realizirali”,rekao je župan.

Predstavnici konzorcija su zahvalili Županiji na podršci te istaknuli kako je tvrtka MB Holding već odradila velik dio pripremnih radova i istraživanja te kako se nadaju da će na natječaju za koncesiju eksploatacijskog polja Legrad biti odabrani kao koncesionari što bi značilo da uskoro mogu krenuti s probnim bušenjima i gradnjom.

Geotermalna elektrana vrijedna oko 60 milijuna eura će biti snage 20 MW, energija će se crpiti iz bazena na dubini od 3800 metara, a ako se geotermalni izvor pokaže dovoljno iskoristivim konzorcij će razvijati i daljnje projekte s ciljem ostvarivanja energetskog potencijala od 150 MW na području Hrvatske.

Nakon sastanka u Županijskoj upravi, župan je posjetio i lokaciju buduće elektrane u blizini Legrada, a načelnik Sabolić je goste proveo i reciklažnim dvorištem koje je Općina uz pomoć PORE – Razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije izgradila europskim sredstvima dobivenim na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva zaštite okoliša.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti